Update – Crypto scam Cloud Token eist ook Nederlandse slachtoffers

Update – Rondom het cryptoproject Cloud Token uit Singapore hangt momenteel veel onvrede en onrust. Voornaamste klacht is dat beleggers en promotors geen commissie meer ontvangen. Ook in Nederland zijn er diverse beleggers gedupeerd, zo blijkt uit meldingen bij de Nederlandse cryptobroker Bitcoin Meester.

Naar verluidt zijn er wereldwijd bijna één miljoen beleggers bij het piramidespel van Cloud Token betrokken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Momenteel heerst er veel onvrede onder promotors. Zij hebben maandenlang leden geworven voor het project, maar krijgen niet meer uitbetaald. Volgens een anonieme Nederlandse promotor liggen de betalingen stil tot eind januari 2020.

De reden is een ‘grootschalige software-update’ aan het handelssysteem van Cloud Token, ook wel bekend als het ‘Jarvis Project’. De schade loopt op in de miljoenen euro’s per promotiegroep.

Hoe steekt dit ingenieuze ponzi scheme in elkaar?

Cloud Token

Cloud Token is gestart in Singapore en staat onder leiding van Ronald Aai (geen Nederlander). Al snel weet men wereldwijd diverse promotiegroepen samen te stellen.

Een van de beloftes is dat een promotiegroep ook ‘gratis’ startkapitaal van enkele honderden of duizenden euro’s in bitcoin gestort krijgt. Die belofte is in een aantal gevallen niet nagekomen.

Cloud Token volgt het aloud principe binnen crypto om met een uitgebreide white paper vol technologische termen zieltjes te winnen. Maar onder de motorkap is het principe vrij simpel.

Men claimt een ‘super’ wallet te hebben ontwikkeld en daar heeft men een mobiele app voor iOS en Android voor ontwikkeld: Cloud 2.0.

Vervolgens doorloopt een nieuwe gebruiker de volgende stappen:

Kortom, een project dat crypto en AI combineert en de eindgebruiker een rendement belooft van 6 tot 14% op haar inleg. Dat lijkt te goed om waar te zijn en dat is het ook.

De belofte

Zoals gezegd fungeert Cloud Token als een piramidespel. Iedere gebruiker krijgt een een unieke referral code. Zodra jij nieuwe leden werft, ontvang je binnen de app ook inkomsten. Cloud Token eist dat een deelnemer minstens 500 euro inlegt. Anders krijg je geen commissie.

Piramidespellen zijn in Nederland verboden.

Volgens de anonieme promotor is een rendement van 6 tot 10% haalbaar. Een groter deel van deze inkomsten heeft deze promotor behaald met commissies en niet met het handelsrendement uit ‘Jarvis’, zo blijkt.

De commissie uit de werven leden kan oplopen tot honderden of duizenden euro’s per maand, afhankelijk welke rangorde men heeft (C0 t/m C5). Een promotor promoveert van C0 naar C1 als men – met het team – samen 200.000 dollar inbrengt in ‘Jarvis’ om mee te handelen.

Software update

Maar sinds enkele weken loopt de machine van Cloud Token niet meer gesmeerd. In een projectupdate claimt het project dat ‘Jarvis’ aan een software update toe is. Pas eind januari 2020, rond het Chinese Nieuwjaar, is deze update gereed.

Het gevolg is desastreus, want de leden kunnen door de update niet meer continue uitbetaald worden. Naar verluidt zijn er bijna één miljoen leden aangesloten bij het spel. Momenteel kunnen er maar dertig leden op één dag uitbetaald worden.

Dat heeft geleid tot veel onvrede onder de promotiegroepen. Volgens onze anonieme bron zijn er bij de supportafdeling van Cloudtoken enkele duizenden klachten binnengekomen. Sommige promotors lopen tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s aan commissies én inleg mis.

Want ook de inleg is op dit moment niet meer in te wisselen of terug te sturen uit de wallet.

Blockchainanalyse

Via de blockchain van ethereum is te achterhalen hoe actief de CTO token is. Met een dergelijke grote groep aan gebruikers zou de activiteit (lees=transacties) groot moeten zijn.

Maar niets is minder waar: met de token zijn amper transacties gedaan, zo is op te maken uit een analyse op de blockchain. CTO is een ERC20 token en ethereum is een open ledger dus alle transacties zijn immers zichtbaar.

Uit een analyse van Etherscan, een blockexplorer van de ethereum blockchain blijkt:

Hieruit is te concluderen dat de voorraad aan CTO tokens niet ‘beweegt’. Een kleine groep is eigenaar van de grote hoeveelheid tokens die géén waarde hebben. De tokens zijn namelijk verhandelbaar op een beurs en daarmee niet liquide.

Dus ook al vindt er een uitkering aan beleggers plaats, dan nog kan men deze opbrengst niet verzilveren: CTO tokens inruilen tegen bitcoin of Tether (USDT) bijvoorbeeld.

Klachten

Ook in Nederland heeft het project slachtoffers gemaakt, zo lijkt het. Zo is er flink promotie gemaakt voor de tokens, middels diverse websites (hier en hier) en op sociale media. Op Facebook zijn tientallen pagina’s te vinden.

Ook bij de Nederlandse cryptobroker Bitcoin Meester zijn diverse meldingen binnengekomen over het project. Klanten hadden namelijk geld ingelegd bij Cloud Token, maar Cloud Token claimde niets te hebben ontvangen.

In samenwerking met Bitcoin Meester hebben deze klanten een blockchainanalyse gedaan. Daaruit bleek dat het ingelegde geld (in cryptovaluta) wel degelijk door Cloud Token is ontvangen.

Christiaan Jimmink van Bitcoin Meester licht toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Door samen te werken met verschillende Nederlandse bedrijven proberen wij onze klanten zoveel mogelijk te behoeden voor dit project’.[/penci_blockquote]

Op diverse fora zijn er klachten over rendement dat niet meer uitgekeerd wordt sinds oktober dit jaar. Bovendien zijn er aanwijzingen dat teamleden van het project hun sporen op het internet willen uitwissen.

Bitcoin Magazine NL heeft contact gezocht met de Nederlandse beheerder van zowel de website cloudtokennederland.nl als de Facebook pagina Cloud Token Netherlands. Hierop is nog geen reactie gekomen.

Op Linkedin pagina van Cloud Token worden er 36 teamleden vermeld. Een aantal daarvan geven aan een multi-level marketeer te zijn, dit zijn specialisten in het werven van nieuwe leden. Volgens deze website zijn er ook diverse promoters bij betrokken, die eerder bij andere oplichtingszaken opdoken.

Kortom, rondom dit project hangt een zéér sterke geur van oplichting. Opletten dus met Cloud Token en het advies om hier absoluut géén geld in te steken.

OneCoin en Bitconnect

Binnen de cryptowereld zijn er twee zeer berichte piramidespellen Bitconnect en OneCoin. Tegen het laatstgenoemde project loopt nog een rechtszaak in de VS. De oprichtster is nog steeds spoorloos.

OneCoin en Bitconnect zijn zeker niet de enige voorbeelden van oplichting in de wereld van cryptocurrency.

Eerder dit jaar heeft de Belgische overheid nog een zwarte lijst voor websites over cryptovaluta gepubliceerd. Daarnaast zijn er praktijken zoals ‘pump- en dumpgroepen‘ die je snel en vakkundig (crypto) geld van je afhandig maken.

Let dus op: als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook.

Dit verhaal is in ontwikkeling. Tips of zelf slachtoffer? Neem contact op via [email protected].

Lees meer over:
oplichtingscam

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Nieuws
Nintendo 64-spellen spelen op Bitcoin, dankzij dit Ordinals-project

Pizza Ninjas brengt een N64-emulator naar de Bitcoin-blockchain, zo meldt Decrypt. Ze hebben het Super...

Lees meer