Censuur? Coinbase Wallet verwijdert browserfunctie DApps onder druk van Apple
Het scrollen door ‘decentrale’ crypto applicaties (DApps) is via de Coinbase Wallet niet meer mogelijk. Coinbase verwijdert de functionaliteit onder druk van ‘nieuw beleid’ van techgigant Apple. Gebruikers van de iOS app krijgen de onderstaande melding in beeld.
Coinbase Wallet
De cryptobeurs uit Silicon Valley heeft ruim 20 miljoen gebruikers wereldwijd (vooral in de VS). Via een mobiele wallet (op iOS en Android) kunnen klanten onder meer bitcoin (BTC) aankopen of verkopen.
In de wallet zat ook een functionaliteit om door decentrale apps (DApps) te browsen, van trading applicaties tot sociale media. Nieuw beleid van Apple steekt hier een stokje voor.
Wel is het mogelijk dat gebruikers via hun desktopversie gebruik maken van de ‘decentrale’ apps. Dat verklaart in CEO Brian Armstrong in een Reddit post.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De CEO van Coinbase hier. Dit is een erg ongelukkige ontwikkeling. Het ziet ernaar uit dat Apple het gebruik van Dapps in de App Store verbiedt’.[/penci_blockquote]
Eerder deze week werd bekend dat Google de DApp browser service Metamask niet meer ondersteunt.
Cryptobeurzen en privacy
Coinbase geldt samen met Binance als een unicoin, een scale up die meer dan één miljard dollar waard is. Naar schatting is de ruilbeurs minstens 8 miljard dollar waard.
Sinds haar bestaan in 2012 heeft het ruim 1,8 miljard dollar aan transactiefees binnen geharkt. Een droom voor elke exchange of brokers, een van de weinige partijen die binnen het huidige ecosysteem winstgevend zijn.
Onlangs werd bekend dat BitMEX ruim 33.000 bitcoin (BTC) in een apart fonds heeft opgepot. Ook Coinbase Custody heeft voor derde partijen naar verluidt zeven miljard dollar aan bitcoin in bewaring.
Ondanks deze status is er vanuit de community regelmatig kritiek op de cryptobeurs, met name vanwege haar stringente beleid met betrekking tot klantendata. Zo heeft de beurs onlangs een systeem gepatenteerd om ‘bad actors’ te weren vanwege een ‘risico op witwassen’.
In de ogen van (een deel van) de crypto community is dit juist een red flag.
Zij hechten aan financiële privacy en aan het principe dat een derde partij zo min mogelijk persoonlijke (financiële) data mag bezitten of (door) verkopen. Cryptobeurzen op hun beurt zijn gehouden aan (lokale) wet – en regelgeving.
Per 10 januari 2020 zijn Nederlandse aanbieders van cryptpvaluta en – wallets ook gehouden aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).
Lees hier ons complete anti-witwasdossier AMLD5