Coinbase gaat bitcoin (BTC) transacties classificeren naar risico

Coinbase lanceert een nieuw compliance product om nog meer te kunnen voldoen aan wereldwijde anti-witwasregels.

Uit de koker van het beursgenoteerde bitcoin bedrijf rolt de softwaretoepassing Coinbase Intelligence, een manier om klanten door een know-your-customer-proces te loodsen én om alle transacties te monitoren. Uiteraard bedoeld om ‘illegale’ transactie eruit te lichten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat proces gaat automatisch via een zogenaamde API, waarmee alle transacties realtime zijn te volgen. Een extra softwarelaag op de blockchain, volledig geïntegreerd in de IT-architectuur van Coinbase. Ze hanteren daarbij een eigen risicoscoresysteem, zo leggen ze uit in een blogpost.

Coinbase Analytics is een interne tool om “first-party transactiegegevens” te analyseren en dat is nu omgedoopt tot Coinbase Tracer. Feitelijk ook een softwaresuite dat ze willen gaan aanbieden aan andere bedrijven en publieke instellingen zoals overheden.

De onderliggende technologie is niet zelf door Coinbase ontwikkeld. Ze hebben die technologie ingekocht met de overname van een spywarebedrijf Hacking Team (!) uit Italië.

Inmiddels is er afscheid genomen van het oude team en vervangen door eigen personeel. Coinbase levert intelligence software aan diverse Amerikaanse instellingen en verdient daar geld mee. Een dergelijk verdienmodel is niet zonder controverse binnen de bitcoincommunity, die hamert op financiële privacy en eigen beheer van geld.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

Lees meer over:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...