Coinbase gaat sancties naleven, heeft al 25.000 Russische adressen op zwarte lijst

Coinbase gaat haar best doen om mee te werken aan de sancties op Rusland. In een blogpost vertelt de Amerikaanse cryptobeurs meer over de implicaties hiervan.

Coinbase is streng

Zogezegd gaat Coinbase de sancties naleven die ‘het Westen’ oplegt aan Rusland, als gevolg van de oorlog die president Poetin in Oekraïne heeft ontketend. In het persbericht vertelt Coinbase dat ze bezig zijn om een “multi-layered, wereldwijd sanctieprogramma te ontwikkelen.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze melden in het bijzonder dat ze meer dan 25.000 crypto-adressen blokkeren. Deze adressen zouden zijn gelinkt aan Russische personen of bedrijven die zich bezighouden met criminele activiteiten.

Naar eigen zeggen hebben ze deze lijst opgesteld door het proactieve onderzoek van de exchange zelf. Nadat ze de adressen hebben geïdentificeerd, hebben ze deze ook gedeeld met de overheid om de handhaving van de sancties verder te bevorderen.

De beurs vertelt hoe ze in 2020 drie Russische crypto-adressen moesten weren. Na hier blockchainanalyse op de hebben gedaan, hebben ze hier nog eens 1.200 andere adressen van afgeleid en deze ook op de interne zwarte lijst gezet.

IP-adressen

Verder heeft Coinbase ook inzage in sanctielijsten van de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Europese Unie, Verenigde Naties, Singapore, Canada en Japan en controleren ze ook op IP-adressen. De Krim, Noord-Korea, Syrië en Iran zijn bijvoorbeeld al buitengesloten van Coinbase.

Coinbase voegt er aan toe dat alle transacties transparant en publiekelijk in te zien zijn. Het geeft ze inzichten die ze gebruiken in de analyse. Exacte details hierover zijn niet bekend gemaakt. Blockchainanalyse is echter niets nieuws en er zijn hier tal van bedrijven gespecialiseerd in.

Moeilijker dan het lijkt

Er gingen verhalen dat de Russische regering en andere gesanctioneerde entiteiten enorme bedragen aan digitale activa nodig zouden kunnen hebben om sancties te kunnen ontlopen.

De vraag is of dit in de praktijk ook gebeurt, gezien er qua anonimiteit, liquiditeit en KYC-onramps veel hordes overwonnen moeten worden. Helemaal als je bedenkt dat de centrale bank $630 miljard aan reserves aanhoudt.

“Dat is groter dan de totale marktkapitalisatie van alle digitale activa op één na, en 5-10x het totale dagelijkse handelsvolume van alle digitale activa.”

De waarde van álle bitcoin is momenteel $700 miljard.

Het is overigens wel een verschil of je het hebt over zeer vermogende oligarchen of overheden, of om individuen die hun spaargeld willen behoeden voor de devaluatie van de roebel. Voor hen kan bitcoin wel een oplossing zijn, omdat ze minder in de schijnwerpers zullen staan.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!