Coinbase-manager: Australië loopt achter qua cryptoregels

Tijdens een hoorzitting van de Australische Senaat heeft een manager van Coinbase verklaard dat Australië het invoeren van cryptoregels moet gaan versnellen.

Volgens Faryar Shirzad, Chief Policy Officer van de cryptobeurs Coinbase, loopt Down Under achter met het implementeren van specifieke cryptoregelgeving, meldt The Block. Ze verwijst naar Europa die met Markets in Cryptoassets (MiCA) al een raamwerk hebben aangenomen, en ook het Verenigd Koninkrijk wil voor 2025 regulering klaar hebben.

Er is wel het nodige gaande in Australië, zo vindt deze hoorzitting plaats naar aanleiding van het wetsvoorstel Digitale Activaverordening 2023 dat in maart is ingediend door senator Andrew Bragg. Het voorstel heeft tot doel om een vergunningregime in te voeren voor cryptobeurzen en eisen te stellen aan custody. Bragg wil graag haast maken.

Ook heeft het Australische Ministerie van Financiën in februari een raadplegingsdocument over mogelijke regelgeving voor crypto opgesteld, waarin sommige bestaande financiële kaders worden toegepast op de cryptosector. Ondanks deze eerste stappen om te reguleren, is er ook kritiek.

Volgens Shirzad van Coinbase heeft Hongkong, dat in juni een licentieregime voor cryptohandelplatforms heeft ingevoerd, dat "zeer snel" gedaan. Volgens hem is snelheid en duidelijkheid belangrijk, maar "de balans van het regelgevende kader uiteraard ook".

"We moeten ervoor zorgen dat het een kader is dat werkbaar is en dat wereldwijde bedrijven in staat stelt de kracht van hun wereldwijde activiteiten in te zetten om de lokale markt te bedienen. Dus de details zijn zeker belangrijk, en ik denk dat er belangrijke elementen daarvan in uw wetgeving zitten," antwoordt Shirzad op vragen van Bragg over het wetsvoorstel Digitale Activaverordening.

"Het is een van de redenen waarom we hierheen zijn gekomen, omdat we het zien als een markt die op weg is naar regelgevende duidelijkheid en zekerheid," zei Shirzad. Coinbase heeft zijn diensten in 2016 uitgebreid naar Australië. "Hoe eerder Australië actie onderneemt, hoe eerder we kunnen bouwen en investeren in een kader waarvan we begrijpen dat het stabiel en veerkrachtig zal zijn voor onze groei."

Volgens Jonathan Miller, managing director van Kraken in Australië, maakt de regelgevende onzekerheid het moeilijk om beslissingen te nemen. Dat schrikt bedrijven af, die dan kiezen voor andere markten die sneller opereren.

Miller licht toe: "We zijn zeer toegewijd aan Australië, aan deze markt. Dat zijn we al vele jaren," voegde Miller eraan toe. "Maar het is lastig om beslissingen te nemen als je geen duidelijk beeld hebt."

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...