Deze vier modellen van PlanB waarderen bitcoin nu op 46.000 dollar

In een nieuwe tweet deelt de populaire Nederlandse analist PlanB welke modellen hij gebruikt om te investeren in bitcoin. Het gaat om het de volgende modellen:

1) Time Model – maakt een schatting van de adoptie.

2) S2F Model – waardeert bitcoin op basis van zijn schaarste

3) Difficulty Model – gebaseerd op de hoeveelheid computerkracht in het netwerk

4) UTXO Model – gebaseerd op de verdeling van alle bitcoin over het aantal UTXOs

Wat moeten we hiermee?

Al die modellen van PlanB geven een verwachtingswaarde voor de huidige bitcoin koers. Het Time Model geeft momenteel een koers van 70.000 dollar af, het S2F Model een koers van 60.000 dollar, het Difficulty Model een koers van 31.000 dollar en het UTXO Model een koers van 24.000 dollar.

Deze vier modellen van PlanB waarderen bitcoin nu op 46.000 dollar

Als we die modellen vervolgens samenvoegen en het gemiddelde pakken, dan komen we op een bitcoin koers van ongeveer 46.000 dollar uit. Daarmee zijn de modellen op dit moment iets optimistischer dan de realiteit, waarin een bitcoin koers van minder dan 30.000 dollar op de borden staat.

Het valt je wellicht ook op dat de voorspellingen van de modellen redelijk ver uit elkaar liggen. Uiteindelijk moet je modellen ook niet gebruiken om je volledige strategie op te baseren of ervan uitgaan dat ze altijd kloppen, want een model is in essentie een versimpelde weergave van de werkelijkheid.

In het geval van het Stock-to-Flow model kijkt PlanB bijvoorbeeld puur en alleen naar de schaarste van bitcoin en vergelijkt hij die met onder andere goud en andere asset-klassen. Dat levert natuurlijk geen compleet beeld op, waardoor je er niet vanuit kunt gaan dat het model 100 procent accuraat is.

Kan bitcoin dit jaar nog onder de 20.000 dollar zakken?

In de reacties onder de tweet van PlanB vraagt iemand of de analist nog een mogelijkheid ziet dat de bitcoin koers onder de 20.000 dollar terechtkomt in 2023. “Dat is mogelijk, maar in mijn ogen niet waarschijnlijk, in ieder geval niet gebaseerd op deze vier factoren (tijd/adoptie/schaarste/utxo-verdeling/difficulty), maar andere factoren als oorlog, Federal Reserve, verbod, afwijzing ETF, forks, hacks, bugs en andere zaken kunnen natuurlijk roet in het eten gooien”, aldus de analist.

Daar zegt hij in principe ook dat modellen een versimpelde weergave van de werkelijkheid zijn en erkent de analist dat er nog vele andere factoren zijn die de bitcoin koers kunnen sturen. In dit geval noemt hij vooral geopolitieke en macro-economische factoren.

Op basis van zijn modellen is bitcoin op dit moment in ieder geval ondergewaardeerd, voor wat dat waard is. Mogelijk zorgen de overige factoren, die niet in de modellen zitten, er op dit moment voor dat de koers onder de verwachtingswaardes hangt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de macro-economische omstandigheden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....