Communistische partij Cuba gaat serieus naar cryptocurrency’s kijken

De Communistische Partij in Cuba lijkt niet onwelwillend naar bitcoin te kijken. Afgelopen weekend nam de regering een voorstel aan om cryptocurrency op te nemen als onderdeel van de “economische en sociale beleidsrichtlijnen van de partij”. Het plan achter deze richtlijnen is om ze de komende vijf jaar in de praktijk te brengen.

Bitcoin en Cuba

In Cuba staat de Communistische Partij aan het roer van het publieke debat. Tijdens het achtste congres van de de partij praatten de aanwezigen over de veranderingen die de economie van het land goed zouden kunnen doen. Uitgangspunt zijn de wereldwijde economische sancties die door de Verenigde Staten in touw zijn gezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De lijst met aangenomen voorstellen zal fungeren als een soort algemene richtlijn, met het jaar 2026 als deadline. Overheidsinstanties zullen zullen op basis van deze lijst de komende vijf jaar een aantal doelstellingen willen behalen. Een daarvan is om “vooruitgang te boeken in het onderzoek naar cryptocurrency’s.”

Het idee dat het eiland gaat bekijken hoe ze met cryptovaluta economische sancties kunnen omzeilen. Dit idee was eerder al eens besproken door verschillende overheidsfunctionarissen, maar de recente maatregel maakt het nu officieel beleid.

Veel details zijn er verder niet bekend gemaakt. De Communistische Partij moet haar specifieke plannen met betrekking tot cryptogeld nog uitwerken. Het lijkt niet onlogisch dat ze eerst naar bitcoin kijken, als grootste cryptovaluta.

Het zou ook niet raar zijn als ze tot dezelfde conclusies komt als de Venezolaanse socialistische vrienden. Als sterke politieke bondgenoot zouden ze Bitcoin kunnen gebruiken als settlementlaag voor internationale betalingen. Naar verluidt heeft Venezuela al gebruik gemaakt van bitcoin voor betalingen aan Iran en Turkije.

Geopolitieke speelbal

Bitcoin lijkt steeds meer onderdeel te worden van de geopolitieke discussie. Vorige week liet Peter Thiel zich al uit: de Verenigde Staten zouden serieuzer naar de cryptomunt moeten kijken, omdat China het als financieel wapen zou kunnen gebruiken.

Ondertussen zijn verschillende landen uit de hele wereld bezig om manieren te vinden om via digitale valuta de invloed van de VS op hun eigen economieën te verminderen. Brazilië, Iran, China, Bermuda, Venezuela en de Marshalleilanden hebben bijvoorbeeld al verschillende opties uitgewerkt.

De mogelijkheden gaan van een eigen soevereine valuta tot het inzetten op bitcoin mining. Venezuela gaat nog een stap verder: ze hebben naar verluidt (via een staatsbedrijf) bitcoin opgenomen als onderdeel van zijn internationale reserves. Idem dito voor Iran: de centrale bank van het land koop bitcoin op van miners.

Wat de conclusie wordt van de Cubaanse regering is niet bekend. De toekomst zal uitwijzen of ze een gouden zet doen, of dat ze een grote kans laten lopen.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat en download onze Android Bitcoin Nieuws app.

Lees meer over: