Cryptobank Genesis reageert op eis van Gemini

Genesis Trading is een cryptobedrijf dat onder de paraplu van Digital Currency Group valt. Het is een handelshuis in spots en derivaten, maar ook een cryptobank en custodian, gericht op professionele klanten.

Update van Genesis

Ze zijn in de problemen gekomen door de bearmarkt én het faillissement van FTX en dochterbedrijf Alameda Research, ze hadden namelijk een handelsrekening bij FTX.com, het is onduidelijk hoeveel geld er is verloren.

Probleem is dat andere cryptobedrijven ook weer geld hebben uitgeleend aan Genesis Trading, een zogenaamde off-chain stakingproduct. Gemini heeft 900 miljoen dollar uitstaan vanuit hun Earn product, het Nederlandse Bitvavo mist circa 297 miljoen dollar (280 miljoen euro), geld dat klanten hebben aangemerkt voor 'staking'.

Met name Gemini zet steeds meer druk op moederbedrijf Digital Currency Group (DCG) om met een oplossing over de brug te komen. Cameron Winklevoss van Gemini publiceerde maandag een open brief op Twitter daarover, waarin bij CEO Barry Silbert van DCG hard aanpakt. Ze staan ook onder druk van eigen klanten, die een rechtszaak tegen Gemini zijn gestart.

In een update aan zijn klanten zegt interim CEO Derar Islim van Genesis dat ze meer tijd nodig hebben om financieel orde op zaken te stellen, volgens een bericht op Bloomberg.

'We geloven dat we tot een oplossing kunnen komen', maar het is onduidelijk wanneer deze oplossing er komt. 'Het is een zeer complex proces wat extra tijd gaat vergen'.

Herstructurering

Dat Genesis problemen heeft, is duidelijk, alleen is onduidelijk hoe groot de problemen zijn. Op 10 november verklaarde het bedrijf dat het ongeveer 175 miljoen dollar op de FTX rekening had staan.

Die was echter niet meer toegankelijk. Op 16 november zijn de opnames bij Genesis stilgelegd en is investeringsbank Moelis in & Company ingehuurd om het bedrijf te herstructureren. Al op 7 december 2022 gaf Islim aan dat een oplossing 'weken' in beslag gaat nemen. Inmiddels zijn we bijna een maand verder.

Gemini heeft op zijn beurt investeringsbank Houlihan Lokey ingeschakeld om hen te helpen hun 900 miljoen dollar terug te krijgen. Bitvavo zegt in de laatste update dat het de 280 miljoen euro één op één aan klanten kan uitkeren en níet in geldproblemen te verkeren.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...