Cuba komt met regels voor Bitcoin betalingen

Cuba wil Bitcoin (BTC) als betaalmiddel reguleren. Dat blijkt uit een resolutie van de centrale bank (BCC) in het land.

Cuba maakt stap in reguleren crypto’s

Daarin staat een raamwerk van regels hoe bitcoin en andere cryptocurrency’s als betaalmiddel zijn te gebruiken in de ‘reële’ economie. Ook zijn er eisen opgenomen waar wisselkantoren van cryptovaluta zich aan moeten houden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cuba gaat werken volgens een vergunningstelsel zoals dat in de meeste jurisdicties gebruikelijk. Nederland is met een registratiestelsel een apart eend in de bijt.

Wat voor voorwaarden stelt de centrale bank in Cuba dan?

In de resolutie is te lezen dat ‘financiële instellingen of andere rechtspersonen virtuele activa alleen onderling mogen uitwisselen om monetaire of handelstransacties uit te voeren’.

Ze omschrijven een virtuele asset als ‘een goed dat digitaal te verhandelen of over te dragen is en te gebruiken voor betalingen of investeringen’.

Eisen in het besluit

De centrale bank maakt verder duidelijk dat bitcoin transacties tussen personen niet verboden is.

Wel zijn inwoners persoonlijk en strafrechtelijk aansprakelijk zodra zij in zee gaan met wisselkantoren die geen vergunning hebben.

Overheden mogen zich alleen bezighouden met virtuele assets na goedkeuring van de centrale bank.

De BCC ziet namelijk een aantal risico’s die kleven aan cryptovaluta. Het is risicovol voor het bestaande monetaire stelsel zodra aanbieders van crypto’s ongereguleerd buiten het financiële stelsel actief zijn.

Ze wijst daarbij op de heftige koersschommelingen van de cryptomunten en het gebruik van (duurzame) energie die nodig is om de blockchainnetwerken te beveiligen.

Tenslotte leggen ook deze beleidsmakers nadrukkelijk het verband tussen witwassen en het gebruik van cryptocurrency’s, omdat men ervan uitgaat dat criminelen hun munten anoniem kunnen inwisselen tegen fiat valuta.

Chinese draak valt bitcoin aan

Vandaag komt ook het nieuws naar buiten dat de centrale bank van China bitcoin betitelt als een asset zonder enige intrinsieke waarde.

Een hoge functionaris vindt cryptocurrency’s pure speculatie en hij adviseert mensen om er ver van weg te blijven.

In Mexico deelt de centrale bank boetes uit aan banken die bitcoin (willen) gebruiken.

Daarentegen is El Salvador druk doende met het uitrollen van een duaal monetair stelsel en gaan er in Uruguay geluiden op om bitcoin te reguleren.

Een adviseur van de Colombiaanse regering omschreef bitcoin onlangs als een ‘briljante uitvinding’.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsinflatie

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...