De slechtste bearmarkt ooit in de maak voor bitcoin?

1185 totale weergaven
|

Bitcoin zit inmiddels officieel in een bearmarkt nadat de koers meer dan 70 procent is teruggevallen vanaf de all-time high. Hoewel veel mensen de wanhoop nabij zijn, is deze situatie niet nieuw voor bitcoin. We hebben vanaf 2009 enkele hele brute bearmarkten moeten uitzitten.

Niet de eerste keer

Om rustig te worden kan het vaak helpen om de grafiek erbij te pakken en naar het verleden te kijken. Natuurlijk is het niet leuk dat de koers vanaf de all-time high van november 2021 meer dan 70 procent verloren is, maar het is in het verleden weleens erger geweest.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voor bitcoin is de afwisseling tussen bear- en bullmarkten iets dat altijd al aanwezig is geweest. In de korte bestaansgeschiedenis van 13 jaar zijn we al door meerdere zogenaamde boom-bust cycles gegaan met bitcoin. Er waren wat analisten die dachten dat we ditmaal in een laatste “supercycle” zaten, maar inmiddels weten we dat die analyse te optimistisch was.

Tot nu toe is bitcoin op het diepste punt ongeveer 73 procent verloren ten opzichte van de all-time high. Dat is heftig, maar in november 2013 was het nog erger. Destijds onderging bitcoin een neerwaartse trend die 407 dagen duurde en uiteindelijk uitbodemde op 85 procent van de all-time high.

Ook de bearmarkt na het hoogtepunt van de bullrun van 2017 was bruut, met een daling die ons uiteindelijk tot 84 procent van die koers bracht. Als we ditmaal ook rond dat getal uitkomen, dan staat er waarschijnlijk nog een bitcoin koers van 11.000 dollar op het menu.

Gaat bitcoin verder zakken?

Op het moment van schrijven domineren vooral de macro-economische omstandigheden, die in de volledige levensduur van bitcoin nog nooit zo slecht geweest zijn als vandaag. De inflatie staat wereldwijd op het hoogste punt in 40 jaar tijd en centrale banken doen er alles aan om die brand te blussen. Het gevolg is een hogere rente en dat doet de koersen pijn.

Het lastige is dat de situatie niet lijkt te verbeteren en dat centrale banken het verhogen van de rente en het verkrappen van hun monetair beleid nog wel even volhouden. Hoe lang we nog in dit lastige parket zitten is dan ook moeilijk te zeggen. Wat dat betreft lijkt een bodem van 11.000 dollar helemaal niet onrealistisch.

Voor nu lijkt rustig afwachten en de Amerikaanse Federal Reserve scherp in de gaten houden de beste strategie. Niemand weet wat ons te wachten staat en daarom halen mensen in deze tijd wat risico van tafel, wat ten koste gaat van de koers. We beginnen echter op een punt aan te komen dat het op paniek lijkt en vaak betekent paniek dat we richting de bodem gaan.

Lees meer over:
bitcoin koersBitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....