
Bitcoin is het jaar 2023 goed begonnen en staat circa 6.000 dollar dan aan het begin van het jaar. Diverse analisten zoals Plan B zijn bullish over de korte termijn koers, in de praktijk moet dan nog maar blijken. Het sentiment op de markt is nog steeds neutraal en diverse cryptobedrijven zijn (technisch) failliet.
On-chaindata kunnen helpen om flink uit te zoomen en proberen lange termijn koerstrends te vangen. Het is ook geen exacte wetenschap, maar wel meer ontdaan van de dagelijkse hectiek op de markt.
De anonieme analist Game of Trades (71.000 volgers) heeft een aantal on-chainstatistieken op een rij gezet die er positief uitzien voor bitcoin. Dat betekent overigens niet dat de koers dit direct oppakt, het gaat om (middel) lange bewegingen van de koers. We nemen zijn metrics één voor één door.
1. Accumulatie
Het eerste cijfer is de zogenaamde accumulatietrendscore, die de historische momenten van zware accumulatie in kaart brengt. Dat zijn momenten dat relatief grotere entiteiten zoals (super) whales flink veel munten kopen. Volgens de analist zitten deze groepen in een hevige accumulatiemodus sinds de koersval na het echec van FTX.com.

2. Dormancy Flow
De Dormancy Flow is de verhouding tussen
de totale waarde van de bitcoinmarkt en de totale waarde aan 'slapende'
munten over 12 maanden tijd. Uit berekeningen van Glassnode is te schatten hoelang munten slapen op het netwerk. Het langer een munt slaapt, hoe positiever want die wordt niet naar een beurs gestuurd om verkocht te worden.
Zodra deze dormany flow boven de market cap kruist, is dat een signaal dat de markt gecapituleerd is dan wel een bodem heeft gevonden. Historisch gezien een prima koopzone, maar geen zekerheid voor de toekomst.
Volgens Glassnode zakte deze statistiek in 2022 naar het laagste niveau ooit.

3. Reserverisico
Reserve Risk meet het vertrouwen van langetermijnhouders. Wanneer het vertrouwen hoog is en de prijs laag, is er een aantrekkelijk risico/rendement om te beleggen (het reserverisico is laag).
Wanneer het vertrouwen laag is en de prijs hoog, dan is risico/rendement op dat moment onaantrekkelijk (reserverisico is hoog). Het vertrouwen van de langetermijnhouders daalde ook tot het laagste niveau ooit eind 2022, zie de onderstaande Glassnode-grafiek. Dit vertrouwen krijgt recent weer een knikje naar boven naar de groene zone.

4. Gerealiseerde prijs
De metric realized cap is in 2018 bedacht door Nic Carter en Antoine Le Calvez. De laatst bekende prijs op de blockchain van een beetje bitcoin noemen we de gerealiseerde prijs (realized price). De realized cap is het totaal aan gerealiseerde prijzen op de blockchain.
Kocht je ooit voor 25 euro aan bitcoin en heb je het laten staan op je adres, dan is de gerealiseerde prijs (RP) nog steeds 25 euro aan bitcoin, wat de marktprijs ook is. Het zegt iets over iemands historische gemiddelde aankoopprijs.
Volgens Woo Charts, van analist Willy Woo, handelt bitcoin onder dit niveau sinds de ineenstorting van FTX in november tot 13 januari. De marktprijs beweegt zich nu weer boven de RP, dat betekent dat er meer vertrouwen in bitcoin in de markt is.

5. MVRV
De Market Value Realised Value (MVRV) is de verhouding tussen de totale bitcoin markt en het totaal aan gerealiseerde waarde. De gerealiseerde waarde is het totaal aan alle bitcoin (in dollars), maar dan de laatst bekende waarde op de blockchain.
Uit deze verhouding rolt een cijfer, de Z-score. Hoe lager deze score, dus hoe dichter de market cap op de realized cap ligt, hoe meer ondergewaardeerd bitcoin is. Zodra deze metric de extreem ondergewaardeerde zone verlaat, is dit te beschouwen als het einde van de bearmarkt.

6. Puell Multiple
De Puell Multiple indicator
is ontworpen door David Puell, en is een manier om de winstgevendheid
van miners te meten. Deze deelt de waarde van alle nieuw gedolven BTC
door
het gewogen gemiddelde van het afgelopen 12 maanden. De uitkomst is een
getal tussen de 0 en 1. Hoe lager het getal, hoe verlieslatend de miners
zijn. Momenteel is de Puell-score 0.75.
