Deze bitcoin miner ziet ook nadelen in transparantie

De CEO van Hut 8, Jamie Leverton, stelt dat de transparantie van Bitcoin’s energieverbruik zowel een voor- als een nadeel is. De Canadese bitcoin miners is net als veel andere (Westerse) miners bezig met het rapporteren over hun energieverbruik. Denk daarbij aan de oorsprong van de energie als een van de belangrijkste speerpunten.

Hoewel Bitcoin’s energieverbruik vaak negatief wordt benaderd, is het volgens Leverton niet allemaal negatief natuurlijk. Het feit dat het energieverbruik bekend is, is opmerkelijk, vooral in vergelijking met de traditionele financiële sector. De energiemix van een bankfiliaal of consortium is wat lastiger in te schatten dan de hardware in een datacentrum.

Leverton noemt het publiekelijk beschikbare informatie over hoeveel energie Bitcoin-miners gebruiken als een mooie van transparantie die niet wordt gedeeld door het traditionele banksysteem.

Net als in veel andere industrieën is ook hier het energiegebruik onderwerp van gesprek. De milieu-impact van Bitcoin mining is echter relatief goed gedocumenteerd (bij grote geregistreerde partijen) , mede omdat de hashrate van Bitcoin openbaar beschikbaar is. Dit meet de computerkracht die wordt gebruikt over het hele netwerk van Bitcoin miners. Ook zijn miners als Hut8 beursgenoteerd, dat verplicht ze ook om zekere openheid van zaken te geven.

Leverton komt ook terug op de Bitcoin Mining Council (BMC). Dit is een groep van bitcoin miners die ‘vrijwillig’ elk kwartaal rapporten over de industrie en bijvoorbeeld de energiemix. De laatste enquête toonde aan dat ongeveer 60% van de energie die door de BMC-leden werd gebruikt, afkomstig was uit een duurzame energiemix, zoals zonne-, wind- en waterkracht. “Die gegevens zijn ontzettend relevant”, aldus Leverton. Leverton speelt dus mee met het spel om bitcoin in een positief licht te krijgen in de wereld van energie.

De discussie over Bitcoin’s energieverbruik werd vorige maand nieuw leven ingeblazen, deels door de “Skull of Satoshi”, een kunstinstallatie die werd onthuld als onderdeel van de “Change the Code, Not the Climate” -campagne van Greenpeace. De internationale milieu-ngo wilde de aandacht vestigen op de koolstofvoetafdruk van Bitcoin.

Leverton concludeert dat het beoordelen van Bitcoin’s energieverbruik wordt beïnvloed door iemands opvatting over de waarde van Bitcoin zelf. Volgens haar wordt de energiekritiek historisch gezien niet op dezelfde manier toegepast op andere vormen van technologie. Ze stelt dat het potentieel van Bitcoin om financiële diensten aan de wereldwijde bevolking te bieden over het hoofd wordt gezien in de meeste opvattingen.

Poll

Vind jij de energiemix van bitcoin miners belangrijk?




Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCanadamining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...