Duitse economie is optimistisch, ondanks stress in de bankensector

Het moraal onder Duitse bedrijven is de afgelopen maand onverwachts gestegen, ondanks dat er sprake is van een beginnende bankencrisis die met Deutsche Bank ook Duitsland niet bespaart. De zogenaamde business climate index van het LFO instituut sprong van 91,1 in februari naar 93,3 in maart. Dat was er gek genoeg op dat de Duitse economie, de grootste van Europa, weer begint te stabiliseren.

Vijfde maand op rij

Tevens is dit de vijfde maand op rij dat het moraal onder de Duitse bedrijven stijgt. Vooral de business expectations dragen bij aan die stijging. Deze zijn van 88,4 in februari gestegen naar 91,2 in maart. De toekomstverwachtingen van bedrijven zijn het afgelopen jaar niet zo hoog geweest als nu.

Wat dat betreft zou je zeggen dat de Duitse economie er op dit moment prima voorstaat. Het lijkt er dan ook op dat de bedrijven steeds minder last hebben van de hoge rentes en de inflatie die nog altijd een stuk hoger is dan verwacht en vooral gehoopt.

Ondanks de problemen bij de banken zijn de 9.000 ondervraagde bedrijven in Duitsland dus zeer positief over de economie. “Ondanks de turbulentie in de financiële markten, begint de Duitse economie de lente met een goed gevoel”, aldus Klaus Wohlrabe van LFO tegenover Reuters.

Als we de Duitse overheid mogen geloven, dan zal de economische situatie vanaf de lente weer verbeteren. In januari werden de verwachtingen voor 2023 opgeschroefd een voorspelden ze een groei van 0,2 procent. Analisten verwelkomden de onverwachtse groei, maar waarschuwen voor overmatig optimisme en wat dat betekent voor de maanden die voor ons liggen.

Hoop drijft de economie

Als je het aan Alexander Krueger van de private-bank Hauck Aufhaeuser Lampe vraagt, dan is het sentiment van de ondernemers in Duitsland vooral gebaseerd op hoop. “Alles bij elkaar is het zakelijke klimaat op niet smeer gebaseerd dan hoop. Het ziet er nog steeds niet uit als een opwaartse beweging voor 2023”, aldus Krueger.

Niet iedereen is overtuigd van een positief 2023. Hoofdeconoom Joerg Kraemer van Commerzbank denkt dat het effect van de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) meestal vier kwartalen op zich laat wachten. Dat zou betekenen dat herstel in de tweede helft van 2023 heel onwaarschijnlijk is.

Opvallend is dat de ECB daar blijkbaar niet hetzelfde over denkt. Ondanks oproepen van investeerders om de renteverhogingen wat te beperken, verhoogde de ECB zijn rente deze maand met 0,50 procent naar 3,50 procent. Verder liet het de deur open voor nieuwe renteverhogingen om de inflatie echt onder de duim te krijgen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....