Duitse huizenbubbel loopt leeg, scherpste daling sinds 2004

De Duitse huizenbubbel die sinds het begin van de mondiale crisis van 2008 gigantisch is opgeblazen, loopt langzaam leeg. Het lijkt erop dat de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank en het krimpen van de balans hun effect op de markt eindelijk laten zien.

3 procent op maandbasis

In de bovenstaande grafiek van Holger Zschaepitz (volgtip) kun je zien hoe de Duitse huizenmarkt in november alleen al ruim 3 procent van zijn waarde moest inleveren. Dat vormt de grootste maandelijkse daling sinds 2004, die volgens Zschaepitz gedreven is door de hogere rente, hoge energiekosten en economische onzekerheid die momenteel heerst.

Het is geen toevel dat dit gebeurt op het moment dat de ECB is gestopt met het in de markt pompen van verse liquiditeit. De balans van de ECB is aan het krimpen en daarmee zien we meteen hoe belangrijk die kapitaalinjecties voor de markt waren.

De Duitse huizenmarkt lijkt in ieder geval niet zonder de kunstmatige lage rente en kapitaalinjecties te kunnen. Het is nog maar de vraag hoeveel lucht er uit deze bubbel kan en wat voor effect dat op de economie zal hebben. De huizenmarkt vormt vaak een belangrijk onderdeel van de economie en is verantwoordelijk voor een significant deel van de werkgelegenheid.

Wat betekent dit voor bitcoin?

In principe lijkt het erop dat de ECB bezig is om een recessie te veroorzaken om de inflatie omlaag te krijgen. Wat het voor bitcoin betekent als we richting een wereldwijde recessie gaan is lastig te zeggen. In principe is een recessie niet goed voor risico-assets, maar goud doet het vaak wel goed op deze momenten.

Wat dat betreft kunnen de komende jaren weleens een gigantische test voor bitcoin worden, als het zich in een recessie moet bewijzen tegenover goud. De kans is meer dan aanwezig dat investeerders de komende maanden op het blinkende edelmetaal duiken om zichzelf te beschermen tegen eventuele ellende.

De vraag is welke rol bitcoin hier mogelijk in zal spelen. Voor sommige mensen zal bitcoin de veilige haven zijn tijdens een eventuele recessie, maar of dat voor een groot deel van de wereldbevolking geldt, dat valt nog te bezien. De kans is meer dan aanwezig dat het vooral goud is wat de klok slaat als de pleuris straks echt uitbreekt en het op wereldwijde schaal uit de hand loopt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....