Duitse minister van financiën verwacht in 2023 inflatie van 7 procent

De Duitse minister van financiën, Christian Lindner, verwacht dat de inflatie in 2023 zal terugvallen naar 7 procent. Daarmee zou de Duitse economie nog ver verwijderd zijn van de doelstelling van 2 procent die centrale banken over de hele wereld zichzelf stellen. Dat betekent ook dat we de meeste ellende nog niet gehad hebben en dat bitcoin wellicht nog een pittig jaar voor de boeg heeft.

Hogere rente is langer nodig

Als de inflatie inderdaad zo plakkerig blijkt als Lindner verwacht, dan is de hogere rente waar we nu mee geconfronteerd worden nog langer nodig. De uitspraken van centrale bankiers dat ze nog niet klaar zijn met de renteverhogingen en dat de rente nog een lange periode op dit niveau blijft, moeten we dan ook maar serieus nemen.

Er is op dit moment geen reden om te denken dat de rente plotseling weer omlaag moet en met name de Amerikaanse economie toont zich nog altijd sterk. Het probleem voor centrale bankiers is echter dat een probleem vaak niet ontstaat op de plekken waar je dat zou verwachten of voorspellen.

Het is wat dat betreft heel moeilijk om ver in de toekomst te kijken en uitspraken over de rente te doen. Er bestaat een kans dat er morgen plotseling een dollartekort ontstaat en dat de Federal Reserve moet inspringen om een wereldwijde liquiditeitscrisis te voorkomen. Van de inflatie zijn we in 2023 niet zomaar af, maar wat er momenteel vooral overheerst in de markten is onzekerheid.

2 procent is topprioriteit

Dat centrale banken niet van plan zijn om de rente snel te verlagen, blijkt wel uit de uitspraken van Lindner. “De inflatiedoelstelling van 2 procent blijft staan. Dit is de topprioriteit van de Europese Centrale Bank en de Duitse overheid”, aldus Lindner in een interview met Bild van zondag.

Vooral de energieprijzen zijn op dit moment een belangrijke veroorzaker van de hoge inflatie in Duitsland. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne helpt wat dat betreft allesbehalve mee en lijkt op dit moment alleen maar verliezers te kennen.

Lindner zegt zelfs dat het opvoeren van de productie van de olie- en gasindustrie overwogen moet worden om de Duitse economie een steuntje in de rug te geven. Daarbij is het volgens de Duitse minister van financiën belangrijk om ook nucleaire energie te overwegen als onderdeel van de energiemix.

Voor bitcoin is al deze onzekerheid op de korte termijn in ieder geval geen goede zaak. Niemand weet op dit moment waar we aan toe zijn en alle investeerders lijken momenteel op hun handen te zitten, in afwachting van de volgende grote koersbewegingen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.