14% van alle Nederlandse huishoudens bezit bitcoin of andere munten

Tien procent van de Europese huishoudens bezit cryptocurrency's zoals bitcoin. Dat staat te lezen in de Financial Stability Review, een tweejaarlijkse uitgave van de Europese Centrale Bank (ECB). Met 14% scoort Nederland hoog op het Europese lijstje.

Bitcoin in ECB rapport

In deze publicatie staat een overzicht van mogelijke risico's voor de financiële stabiliteit in de eurozone. De doelgroep is de financiële sector in Europa en andere geïnteresseerden. De analisten van de centrale bank hebben nu primair de crypto assetmarkt onderzocht en wat de effecten zijn op de financiële situatie van de eurozone.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze concluderen onder meer dat de recente koersschommelingen geen groot risico vormden voor het financiële systeem wereldwijd. Dat is te verklaren, omdat de cryptomarkt nog een relatief kleine assetklasse is anno 2022.

De onderzoekers waarschuwen wel: zodra grotere partijen zoals pensioenfondsen en verzekeraars ook crypto's gaan omarmen als investering, dan nemen ook de risico's toe. De assetklasse wordt dan groter en ook de correlatie met de traditionele markten neemt toe, omdat professionele beleggers meer gediversifieerd beleggen dan pure bitcoinspelers.

In het rapport zijn ook onderzoeksresultaten van de Consumer Expectation Survey (CES) opgenomen, uitgevoerd door de ECB. Uit deze steekproef in zes grote landen van het eurogebied blijkt dat 10% van de huishoudens in het bezit zijn van cryptovaluta.

14% van alle Nederlandse huishoudens bezit bitcoin of andere munten
ECB-enquête crypto-activa in EU: Bron: ECB

Vermogenden

Uit het consumentenonderzoek van de ECB blijkt dat Nederland hoog scoort op het Europese lijstje. 14% van de Nederlandse huishoudens bezit cryptocurrency's, terwijl in Frankrijk dit percentage op 6% ligt. Wat andere data:

  • Ongeveer 37% van de respondenten gaf aan cryptovaluta te hebben met een waarde tot 999 euro.
  • 29 procent heeft crypto's met een totale waarde tussen de 1.000 euro en 4.999 euro.
  • 13 procent heeft een cryptovermogen tussen de 5.000 euro en 9.999 euro.

Het zijn met name de vermogenden die ook kans zien in cryptomunten, terwijl lagere inkomens relatief hoger scoorden dan de middeninkomens.

'Gemiddeld zijn jonge mannen en hoogopgeleide respondenten meer geneigd om te investeren in cryptovaluta in de onderzochte landen. Respondenten die wel hoog als laag scoren op het hebben van financiële kennis, houden met name cryptomunten aan.'

Indammen van risico's

De onderzoekers van de ECB erkennen dat de cryptomarkt een globale markt en ze pleiten daarom voor een gecoördineerd raamwerk aan regels wereldwijd.

'Op basis van de tot nu toe waargenomen ontwikkelingen, vertonen crypto-activamarkten momenteel alle tekenen van een opkomend financieel stabiliteitsrisico.'

De ECB ziet bitcoin duidelijk als een speculatieve asset en niet zozeer als een voorspelbaar en betrouwbaar bewaar - en betaalmiddel. Presidente Christine Lagarde kraakte onlangs bitcoin nog in het Nederlandse televisieprogramma College Tour. Bitcoin is waardeloos omdat de waarde niet gedekt door intrinsieke waarde. Ook vindt zij (en haar werkgever de ECB) dat deze activa ongeschikt zijn als belegging voor het overgrote deel van de Europese bevolking. Daarom zijn 'dringend' nieuwe wetten nodig, ook omdat deze nieuwe ontluikende industrie een gevaar zou vormen voor de financiële stabiliteit in de eurozone.

Inflatie

Ondertussen kampt de eurozone met een torenhoge inflatie en staat de ECB voor de keuze om de rente te gaan verlagen zoals de Amerikaanse centrale bank wel doet. Vooralsnog heeft Lagarde die optie altijd afgehouden, ook omdat dan de leninglast van het Zuid-Europese landen zwaarder op de eurozone gaat drukken. Ook is er de vrees van stagflatie, een combinatie van hoge prijzen en economische krimp.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsECBEuropa

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...