ECB maakt 1.850 miljard euro vrij voor Europees opkoopprogramma

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat voorlopig door met hun opkoopprogramma. Er is 1,85 biljoen euro (1.850.000.000.000!!) beschikbaar om staatsobligaties te kopen. Dat geld hoeft niet direct gebruikt te worden, maar het kán wel. Er komen weer meer euro’s op de markt.

De bank hoopt op deze manier het herstel van de economische malaise rondom de coronapandemie sneller achter zich te kunnen laten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

PEPP

Het pakket is onderdeel van de pandemic emergency purchase programme (PEPP). Die maatregel is in maart 2020 genomen om de Eurozone van financiële impulsen te voorzien. De ECB koopt wel vaker staatsobligaties op, maar niet in korte tijd voor dit soort bedragen.

De einddatum van PEPP staat in maart 2022 op het programma, maar de aankopen kunnen nu versneld worden gedaan. Dat meldt de ECB in een persbericht.

Christine Lagarde, directeur van de Europese Centrale Bank, legt de stap uit: ”Rentetarieven zijn sinds dit jaar weer gestegen.” Hogere rentes zorgen ervoor dat het moeilijker wordt om aan geld te komen (het wordt immers duurder). Dat is iets waar Lagarde en consorten absoluut niet op zitten te wachten. Het kan volgens de bankier zorgen voor slechtere economische omstandigheden in de Eurozone.

Wanneer stopt dit?

Het opkoopprogramma heeft een einddatum, maar de ECB bepaalt wanneer dit programma stopt. Als zij vinden dat het coronacrisis voorbij is dan wordt het intiatief opgedoekt. Wanneer dit gaat zijn weet nog niemand.

Om een beeld te schetsen: dit pakket van 1.800 miljard euro is ongeveer 4.000 euro per Europeaan. De 27 landen lidstaten van de Europese Unie (EU) hadden gezamenlijk 453 miljoen inwoners in 2020.

Europa lijkt wat het monetair beleid betreft steeds meer op Amerika, ook daar wordt gesmeten met steunpakketten. Recentelijk werd het pakket van 1,9 biljoen dollar goedgekeurd.

Bitcoin als ‘zeker’ alternatief

Wat heeft dit nieuws met bitcoin te maken? Eigenlijk alles. De euro voelt als een zekerheidje, maar stiekem is de euro als valuta behoorlijk onzeker. Je weet niet wat de toekomst brengt als het gaat om bijvoorbeeld de creatie van nieuw geld.

Ook zorgt dit soort nieuws ervoor dat bitcoin steeds vaker voorbij komt als mogelijk alternatief spaarmiddel om inflatie te ontwijken. Dit geldt overigens voor alles wat in het verleden (en het heden) heeft aangetoond in waarde te stijgen naar verloop van tijd.

Sparen in euro’s is voor de lange termijn eigenlijk geen optie meer. Je weet niet hoeveel jouw euro nog waard is als er in de loop van de jaren nog meer euro’s in omloop komen. Wat je wel weet is dat de munt flink aan inflatie onderhevig is, die euro die je vandaag spaart is volgend jaar een kleiner onderdeel van de totale euromarkt dan vandaag.

Bij bitcoin heb je natuurlijk ook te maken met prijsvolatiliteit, en niemand weet wat de prijs morgen of over een paar jaar gaat doen. Maar de regels rondom het monetair beleid en op het netwerk zijn duidelijk. Iedereen die meedoet op het netwerk gaat daarmee akkoord.

Elke ~10 minuten komt er 6,25 BTC vrij, elke ~4 jaar gaat dit aantal door de helft. Uiteindelijk kan er maximaal 21 miljoen bitcoin zijn. Welke geldsysteem je beter of interessanter vindt kun je zelf bepalen.

Het mooie aan bitcoin is dat het een keuze is, je bent niet verplicht en kunt ook kiezen voor andere valuta.

Bitcoin draait door en is er ook nog als je er ooit wel klaar voor bent. De regels blijven nagenoeg hetzelfde, bij de euro weet je één ding zeker: de voorwaardes en oplage veranderen regelmatig.

Lees meer over:
ECBEuropa

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...