Libra cryptomunt van Facebook dwingt Europese Centrale Bank tot reactie

Financiële toezichthouders moeten sneller handelen nu Facebook in 2020 met een eigen cryptomunt Libra de financiële markten betreedt. Dat stelt Benoit Coeure, bestuurder bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt.

Facebook Libra en regulatie

‘Het kan niet zo zijn dat zij (Facebook, red) ongereguleerd en zonder toezicht een cryptomunt kunnen uitgeven. Dat is gewoonweg te gevaarlijk. We moeten als wet – en regelgevers sneller handelen dan nu het geval is’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Beleidsmakers zitten met hun handen in het haar. Het Amerikaanse Congres wil de cryptomunt van de techgigant uit Mountain View een halt toeroepen. David Marcus, bij Facebook verantwoordelijk voor Libra en de Calibra wallet, staat deze maand – in een tweetal hoorzittingen – het Amerikaanse Congres te woord.

In het Verenigd Koninkrijk werken de drie financiële toezichthouders (Bank of England, FCA en UK Treasury) nauw samen hoe te reageren op dit nieuwe betaalnetwerk zonder commerciële bank.

Mark Carney van de Bank of England verklaart: ‘We staan ervoor open, maar de deur is voorlopig dicht’. Saillant detail: Facebook heeft een voormalige Britse minister en voorname bankier ingelijfd om in Europa te lobbyen voor Libra.

In Rusland wordt Libra verboden als betaalmiddel en ook de centrale bank van Japan is zéér alert op de komst van Libra. Facebook heeft grote landen als China en India vanwege crypto-onvriendelijke regels al uitgesloten.

Volgens Coeure van de ECB leiden nieuwe technologieën tot nieuwe financiële producten en diensten en legt het daarmee het ‘falen van het bancaire systeem’ bloot. Hij zegt: ‘Libra is een wake-up call voor toezichthouders en overheden. Ze dwingen ons om het huidige financiële systeem nogmaals tegen het licht te houden’.

Ook de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) ziet in de nieuwe cryptomunt Libra een gevaar voor het huidige bancaire systeem. De financiële services die het consortium achter de Libra Blockchain kunnen aanbieden zijn volgens een rapport van BIB een gevaar voor banken.

ECB: ‘Bitcoin geen bedreiging’

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in een rapport (PDF) verklaard dat bitcoin (BTC) of andere cryptomunten geen gevolgen hebben voor het monetair beleid en de reële economie. Het bestuursorgaan ziet méér toekomst in stablecoins.

Kort samengevat: de ECB vindt de assetklasse te klein qua waarde. De totale waarde van de cryptomarkt is $312 miljard. Niettemin blijft men alert, zodra cryptovaluta kunnen uitgroeien tot een geloofwaardig substituut voor cash en deposito’s, aldus de ECB.

Bron: Bloomberg

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...