Japan cryptomunt centrale bank

Centrale bank Japan sluit uitgifte eigen cryptomunt uit

De centrale bank van Japan sluit de uitgifte een eigen cryptomunt (voorlopig) uit. Dat maakt Masayoshi Amamiya van de Centrale Bank van Japan bekend. De bestuurder gaat ook in op de cryptomunt Libra uit de koker van Facebook.

Japan vaardigt geen verbod uit, maar elke cryptomunt moet voldoen aan geldende wet – en regelgeving.

Volgens de bestuurder moeten centrale banken zeer alert zijn op nieuwe ontwikkelingen zoals de Libra cryptomunt van Facebook.

“Wat betreft Libra moeten we niet vergeten dat deze cryptomunt de wereld als potentiële afzetmarkt heeft.

Libra cryptomunt en blockchain

Libra is een initiatief van Facebook. Een pseudo-open blockchain van de Libra Association verwerkt en verifieert de transacties. Een groot aantal bedrijven hebben $10 miljoen neergelegd voor een plekje in het netwerk.

De techgigant komt daarnaast met een eigen wallet met de naam Calibra. Daarmee wil Facebook burgers zonder bankrekening bereiken: die kunnen direct vanuit Whatsapp en Facebook Messenger betalingen verrichten.

Dit jaar moet het testnet van de Libra chain er komen; in het eerste kwartaal van 2020 moet het mainnet ‘live’ zijn.

Libra heeft politici, beleidsmakers en bankiers tot een reactie gedwongen. Tot nu toe zijn cryptomunten ongereguleerd, met de komst van Libra lijkt daar verandering in te komen. Zoals de advocaat Jake Charvinsky fijntjes opmerkt:

Zweden en Venezuela

Niettemin overwegen enkele landen om een centrale digitale munt uit te geven. Zo onderzoekt Zweden de komst van een digitale Kroon: de e-Krona.

De status anno juli 2019: men zoekt een technologisch platform om de munt op uit te geven en transacties te laten verwerken en verifiëren.

Recentelijk heeft ook de president van Venezuela cryptomunt Petro erkend als betaalmiddel.

Japan sluit die optie voorlopig uit.

Zodra digitaal geld de privédeposito’s van centrale banken vervangt, dan tast dit de kredietkraan van commerciële banken aan. Dat heeft een negatieve impact op de economie.

Masayoshi Amamiya, bestuurder Centrale Bank van Japan

Hij verwerpt het idee dat centrale banken met de uitgifte van digitale valuta de negatieve rentetarieven ‘effectief verbeteren’.

BIS over digitale valuta

De houding van Bank of International Settlements (BIS), ook wel de ‘bank der centrale banken’ genoemd, ten opzichte van cryptomunten lijkt te zijn omgedraaid. Hoofd van de BIS Agustín Carstens geeft tijdens een recent interview aan dat de BIS centrale banken steunt in hun streven digitale valuta te creëren.

Eerder was hij zeer kritisch over cryptomunten.

In de VS is er onder politici en beleidsmakers veel weerstand tegen de Libra. Zo wil een aantal Democratische Congresleden het plan een halt toeroepen.

Medio juli moet Facebook tijdens een tweetal hoorzittingen uitleg geven over Libra.

In Rusland is Libra niet verboden, maar cryptomunten worden niet erkend als betaalmiddel.

Bron: Reuters

Mis niks meer!

Invalid email address