Faillissement VS kan beurscrash van historische proporties veroorzaken

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat de Verenigde Staten van Amerika al een paar weken richting een mogelijk faillissement afstevent. De economische wereldmacht tikte enkele maanden geleden zijn schuldplafond van 31,4 biljoen dollar aan en zit nu bijna zonder geld, waardoor het straks de rekeningen niet meer kan betalen.

Het missen van betalingen op bijvoorbeeld staatsobligaties kan volgens verschillende experts catastrofaal zijn voor de financiële markten.

Historische meltdown

Reuters spreekt in een artikel zelfs van een "meltdown van historische proporties" als de Verenigde Staten betalingen op zijn staatsobligaties zou overslaan. Amerikaanse staatsobligaties zijn immers het fundament van het wereldwijde financiële systeem. "Het zou simpelweg rampzalig zijn", aldus Mark Zandi van Moody's.

Zelfs als Amerika erin slaagt om zijn betalingen op tijd te doen, dan zou de politieke crisis volgens Zandi alsnog voor gigantische problemen zorgen. "Aandelenkoers zouden kelderen, commercieel vastgoed gaat onderuit, huizenprijzen dalen. Alles zou dalen", zo gaat een bezorgde Zandi verder.

Ook zou volgens Zandi de rente oplopen, wat het lastiger maakt om een huis of auto te kopen en om geld te lenen om een bedrijf te starten. Binnen enkele dagen kan volgens hem dan de hele economie richting een recessie afglijden en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Is dit goed voor bitcoin?

Daar kunnen we heel kort en krachtig over zijn: er lijkt weinig positiefs te kleven aan een potentieel faillissement van de VS voor bitcoin. Als Amerika failliet gaat verliezen veel mensen hun baan en moeten ze gedwongen hun bitcoin en andere assets verkopen om het hoofd boven water te houden.

Wat dat betreft zou een faillissement van een land van de orde van grootte van Amerika echt dramatisch zijn voor de markt. We mogen hopen dat er snel een oplossing komt voor de politieke impasse die er momenteel voor zorgt dat er nog geen akkoord is voor de verhoging van het schuldplafond.

Economisch drama is op de korte termijn waarschijnlijk niet goed voor bitcoin, omdat mensen op die momenten in eerste instantie naar fiatgeld vluchten. Uiteindelijk moet men de rekeningen immers gewoon met Amerikaanse dollars of in ons geval met euro's betalen.

Dan kun je nog zoveel bitcoin hebben, maar daar ga je het niet mee redden als er ineens geen geld meer binnenkomt. Al zijn er natuurlijk plekken en manieren om volledig op bitcoin te kunnen leven.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....