FTX doneerde $1 miljoen aan politicus net voor failliesement

FTX US doneerde aan de campagne van de Amerikaanse politicus Mitch McConnell. Hij werd in 1985 senator voor Kentucky en is sinds die tijd actief in de landelijke politiek.

FTX US doneerde $1 miljoen op 27 oktober aan McConnell. In de week van 7 november stortte FTX als een kaartenhuis in elkaar.

Het is in de Verenigde Staten gebruikelijk om geld op te halen voor je campagne via een politiek actiecomité (in het Engels een Political Action Commitee, een PAC). Het is een lobbygroep dat zich inzet om de politiek en wetgeving een bepaalde kant op te drukken.

Het gaat om precies te zijn om het ‘Senate Leadership Fund’. Opmerkelijk is dat FTX US, onderdeel van het imperium van Sam Bankman-Fried, op dit moment miljarden dollars mist. Dat meldt Bloomberg.

Tussen het handelen tegen eigen klanten en het verdoezelen van geld had Bankman-Fried ook tijd om flink te lobbyen. Politici als Richard Durbin (Democratische Partij) en Kevin Hern (Republikeinse Partij) geven aan hun donaties terug te storten.

Bankman-Fried zelf was een van de toepdonateurs voor de Democratische Partij tijdens de tussentijdse verkiezingen. Het zou gaan om een totaal van $39,4 miljoen. Compagnon Ryan Salame doneerde op zijn beurt ruim $23 miljoen aan met name Republikeinen.

FTX US en andere bedrijven in het consortium daar omheen missen momenteel miljarden dollars op de balans. Er is ook geschoven met klantenfondsen.

Bankman-Fried doneerde ook miljoenen aan politici aan beide kanten va het politieke spectrum in de Verenigde Staten. Niet in de laatste plaats aan (nu) president Joe Biden. Het gaat naar verluidt om meer dan $12 miljoen. Op de lijst zijn FTX US en Alameda Research te vinden. Beide bedrijven zijn opgericht door Bankman-Fried.

Voorlopig is de voormalig directeur van FTX overigens nog wel op vrije voet. Sterker nog: volgende week spreekt hij op een evenement van de New York Times.

Lees meer over:
AmerikaFTXmisdaad

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...