Sam Bankman-Fried spreekt volgende week op evenement New York Times

Sam Bankman-Fried (SBF) is voorlopig nog een vrij man. De oprichter van FTX is betrokken bij een van de grootste schandalen uit de industrie, maar lijkt volgende week toch op een evenement te verschijnen.

Bankman-Fried gaat in gesprek met Andrew Ross Sorkin tijdens het Dealbook Summit. In de wereld van bitcoin en crypto is SBF inmiddels persona non grata. Dat geldt blijkbaar niet overal.

Sorkin zegt op Twitter dat hij SBF de moeilijke vragen gaat stellen: "Niets is buiten de perken." Ondanks verschillende lopende onderzoeken en het feit dat er miljarden zijn verdwenen bij FTX en aanverwante entiteiten is Bankman-Fried dus nog op vrije voet.

Naast de man achter FTX zijn er nog andere bekende namen van de partij. Onder andere de Amerikaanse centraal bankier Janet Yellen is er bij. Ook maken mensen als Larry Fink (BlackRock CEO) en Mark Zuckerberg (Meta CEO) komen naar het evenement. Een andere opvallende naam is de Oekraïnse president Volodimir Zelensky.

Volgende week moet blijken of er daadwerkelijk een fysiek gesprek plaatsvindt. Ook kunnen we dan pas een oordeel vellen over wat er besproken is. Feit is wel dat er veel gedupeerden zijn van het handelen van Bankman-Fried. De belangrijkste schuldeisers verwachten nog $3,1 miljard van de beste man.

FTX stortte eerder deze maand in rap tempo in. De cryptobeurs, maar ook het handelsbedrijf Alameda, kreeg het laatste zetje door concurrent Binance. Directeur Changpeng Zhao opende op Twitter de aanval op FTX. Al snel bleek dat FTX niet in staat was deze klap op te vangen. Een combinatie van vage geldstromen, ontbrekende interne controle en vage constructies met hun eigen token zorgde voor de ondergang.

Op dit moment kunnen klanten van FTX niet bij hun fondsen. Na een aanvraag voor uitstel van betaling is FTX niet meer in handen van Bankman-Fried. Mogelijk tovert hij nog iets uit de hoge hoed tijdens zijn gesprek volgende week.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwsFTX

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...