FTX kocht Blockfolio in 2020 voor 94 procent met eigen exchange token

Het schandaal rondom FTX blijft maar verder opblazen. Nu blijkt dat het beursplatform van Sam Bankman-Fried de eigen FTX Token (FTT) gebruikte om de overname van Blockfolio van 2020 te financieren.

84 miljoen dollar

Voor het gigantische bedrag van 84 miljoen dollar kocht FTX een meerderheidsaandeel in Blockfolio. Nu blijkt echter dat het grootste deel van dat bedrag betaald is met de eigen FTT token. Rond de 94 procent van dat bedrag van 84 miljoen dollar is met de eigen token van FTX betaald.

De deal gaf FTX uiteindelijk een aandeel van 52 procent in het platform. Het is je vast niet ontgaan dat de FTX Token een belangrijke reden is geweest voor de implosie van het beursplatform. Nadat CoinDesk begin november onthulde dat een groot deel van de balans van Alameda Research bestond uit de eigen token van FTX ging het snel.

Binance besloot als reactie daarop zijn FTX Tokens te liquideren, waarna de koers volledig instortte en daarmee ook de balans van Alameda Research. Later bleek dat Alameda Research met de klant-tegoeden van FTX gebruikers gokte op de financiële markten. Alles bij elkaar gaat het met FTX om een miljardenfraude.

Bankman-Fried de bak in

De bitcoin-gemeenschap dacht even dat Sam Bankman-Fried er goed vanaf zou komen. Het duurde namelijk een aantal weken voordat het nieuws naar buiten kwam dat de voormalig CEO en oprichter van FTX opgepakt was. Daarna ging het echter snel en nu staat hem een behoorlijke strafrechtelijke procedure te wachten in de Verenigde Staten.

Er hangen hem onder andere aanklachten voor kabelfraude, witwassen en andere zwaar strafbare feiten boven het hoofd. De verwachting is dat hij levenslang het gevang ingaat en dus nooit meer op vrije voeten komt. Aan de ene kant is dat sneu, want het gaat om een gozer die net 30 is geworden, maar aan de andere kant speelde en vergokte hij de zuurverdiende spaarcenten van miljoenen mensen.

Uit de volgende ‘aflevering’ in de soap rondom FTX blijkt dus dat de overname van Blockfolio grotendeels is gefinancierd met FTT. Daar zullen ze bij Blockfolio nu behoorlijk van balen, want de kans is meer dan aanwezig dat ze een groot deel van die tokens nog niet hebben verkocht.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....