Genesis investeert $94 miljoen in nieuwe bitcoin mining hardware

Bitcoin (BTC) is booming. Steeds meer facetten van het ecosysteem krijgen te maken met een groeiende vraag. Daarvan zijn bitcoin miners ook er ook een. Het gevestigde mining bedrijf Genesis heeft nieuw apparatuur besteld bij producent Canaan. Ze doen een bestelling van $94 miljoen.

Hardwarefabrikant Canaan en Genesis Digital Assets gaan een lange termijn samenwerking aan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining

Naast goedkope energie is ook goede mining hardware erg belangrijk voor een winstgevende onderneming. De vraag naar bepaalde onderdelen (met name microchips) neemt wereldwijd toe. Eigenlijk alle elektronica, maar ook auto’s en mining hardware zijn opzoek naar bepaalde componenten.

Door de schaarste in die markt ontstaat er ook schaarste in de markten die er afhankelijk van zijn. Grote partijen als Genesis kunnen met wat lobbywerk nog wel aan hardware kommen.

Het gaat om het nieuwste model, de Avalon Miner A1246. Deze is een stuk sneller en krachtiger dan de voorgangers. Het nieuwe model produceert een hashrate van zo’n 90 tera hashes per seconde (TH/s). De hashrate is de meeteenheid van de rekenkracht van het Bitcoin netwerk. Het is nog niet duidelijk wanneer de bestelling wordt geleverd aangezien er een wereldwijd tekort is aan computer chips. Het beursgenoteerde Canaan wilde hier niet op reageren.

Eenmaal geleverd en opgestart moeten de machines zo’n 117 megawatt (MW) aan rekencapaciteit toevoegen aan de bestaan 140MW van Genesis. Kortom: een flinke uitbreiding.

Het in 2013 opgerichte Genesis claimt dat ze goed zijn voor zo’n 1,2% van de globale mining hashrate. Het bedrijf vertelt dat het meer dan 250 duizend miners heeft waarmee meer dan een miljard dollar aan Bitcoin is gedolven.

Voor de producent Canaan is deze bestelling geen kleintje. Concurrent Bitmain verwerkt vaak bestelling van honderden miljoenen dollars. Een voorbeeld: Bitmain ontving recentelijk een bestelling van 112.800 Bitcoin miners. In totaal goed voor zo’n $400 miljoen.

Al met al is het duidelijk dat de vraag naar rekenkracht om Bitcoin te minen hoog is. De maandelijkse opbrengsten hebben in maart een all-time high behaald van zo’n $1,75 miljard. Het grootste gedeelte van die opbrengsten komen uit de ‘block subsidie’, de 6,25 BTC in een block. De andere inkomsten komen uit transactiekosten voor verwerkte transacties.

Lees meer over:
mining