Goedemorgen Bitcoin: Binance wil concurrent FTX overnemen

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Reuters: bankrun bij FTX van $6 miljard in 72 uur

De afgelopen 72 uur hebben klanten maar liefst 6 miljard dollar bij FTX proberen op te nemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een intern memo dat men heeft ingezien. CEO Sam Bankman Fried heeft dit vandaag in een bericht op Telegram aan zijn personeel verteld. Die informatie is uitgelekt bij Reuters.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op moment van schrijven is de stand van zaken als volgt: er is een niet-bindende overeenkomst getekend tussen Binance en FTX vanwege de 'liquiditeitscrisis' bij FTX, de derde beurs op de markt na Binance en Coinbase. Of hiermee FTX nu gered is, valt te bezien. Met name koper Binance zegt tijd nodig te hebben om alle details van de deal recht te strijken.

De miljarden dollar die klanten in paniek bij FTX wilden opnemen, had FTX simpelweg niet. Daarom zijn de opnames ook vandaag ook tijdelijk stopgezet.

'FTX stopt opnames'

De veenbrand bij FTX laait verder op. Naar verluidt heeft de cryptobeurs de opnames plots stopgezet, zo blijkt uit onderzoek van The Block.

Uit het on-chain onderzoek zou blijken dat de laatste uitgaande transactie van FTX van ~12.30 uur Nederlandse tijd dateert, ruim drie uur geleden.

Het zijn transacties die niet op de blockchain van bitcoin hebben plaatsgevonden maar op alternatieve netwerken zoals ethereum, solana en tron.

Onderzoeksanalist Steven Zheng van The Block licht toe: 'Het lijkt erop dat FTX is gestopt met het verwerken van on-chain-opnames van ten minste hun belangrijkste wallets op ethereum, solana en tron. Dit is raar omdat er vermoedelijk nog steeds mensen wachten op hun opnames.'

'Binance wil concurrent FTX kopen'

Binance overweegt om concurrent FTX.com te kopen. Dat melden zowel Binance als FTX vanmiddag op Twitter. FTX is in financiële problemen gekomen doordat hun exchange token FTT in korte tijd met tientallen procenten daalde.

CEO Changpeng 'CZ' Zhao meldt het volgende. Hij heeft het over een significant liquiditeitsprobleem dat op het bordje van FTX lag. Er is nu sprake van een voorlopige overeenkomt om FTX.com volledig over te nemen om een faillissement af te wenden.

Hij heeft het over een 'uiterst dynamische situatie' en hij verwacht de komende week nog veel volatiliteit op de markt. De precieze details van de deal moeten de komende tijd duidelijk worden. Kortom, er zijn gesprekken gaande, maar de deal is nog niet definitief door de due diligence fase.