Goedemorgen Bitcoin: CBS raamt inflatie op 4,4% in maart

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Denemarken wil 42% belasting innen over winst bij verkopen bitcoin

Investeerders en bitcoin miners uit Denemarken die profiteren van de verkoop van hun cryptovaluta moeten belasting gaan betalen. Het Hooggerechtshof van Denemarken oordeelt dat men belastingplichtig is als er winst wordt gemaakt door bitcoin te verkopen.

Højesteret, het Hooggerechtshof (dat zich buigt over strafzaken in het Koninkrijk Denemarken) kondigde op 30 maart de maatregel aan.

Denemarken is zeker geen belastingparadijs en staat bekend om zijn harde beleid. Beleggers van wie de winst niet hoger is dan 58.900 DKK (ongeveer $8.630) moeten 27% over hun vermogenswinsten afdragen. Maak je meer winst? Dan loopt dit percentage op naar 42% van de gemaakte winst.

Bitcoin verkoop: waarom de VS bijna 10.000 BTC veilde in 2023

De Amerikaanse overheid heeft bijna 10.000 bitcoin (BTC) verkocht. Dit kwam naar boven in documenten van een rechtszaak.

Het gaat om de zaak tegen James Zhong, hij heeft overigens schuldig gepleit aan wire fraud (of online fraude). Het Probation Office beveelt een gevangenisstraf van tientallen maanden aan. Toen hij 50.000 bitcoin stal van de dark web marktplaats Silk Road, verdeelde hij dat over verschillende adressen. Daarnaast kon hij ook profiteren van de bitcoin fork met bitcoin cash. De aanklager stelt dat Zhong bewust bezig was met het verdoezelen van zijn criminele gedrag.

Het ging om 9.861 BTC dat werd verkocht voor ruim $215 miljoen. De verkoop van bitcoin is niet het hoofdonderwerp in deze zaak, maar de informatie is te vinden in de gerechtelijke documenten.

CBS raamt inflatie op 4,4% in maart

De inflatie is in Nederland afgekoeld door een behoorlijke daling van de energieprijzen. Daar staat tegenover dat de prijzen voor voeding, drank en tabak wél fors hoger uitvallen ten opzichte de vorige maand. Ook de prijzen van industriële goederen liggen hoger.

Dat blijkt uit een snelle raming van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Voor de maand maart becijferen ze de inflatie op 4,4%. Producten en diensten zijn dus 4,4% duurder dan in maart 2022.

De inflatieniveaus lagen in februari en januari 2023 met 8% en 7,6% nog substantieel hoger, zoals duidelijk wordt in de onderstaande grafiek.

bron: CBS
bron: CBS

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...