Goedemorgen Bitcoin: DNB noemt bitcoin ‘ongedekt geld’

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Amerika neemt $3,36 miljard aan bitcoin die tien jaar geleden is gestolen in beslag

De Amerikaanse politie heeft ruim 50.000 bitcoin (BTC) in beslag genomen. De recordvangst zou banden hebben met de handelsplaats genaamd Silk Road.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Om precies te zijn gaat het om 50.491,06251844 BTC. Het geld werd gevonden in een ondergrondse kluis, maar ook in de badkamer. Daar lag de toegang tot het fortuin verstopt onder dekens en een popcornblikje.

Er is ook iemand opgepakt. James Zhong bekend schuld in een zaak over fraude in 2012. Hij verkreeg toegang tot 50.000 BTC van Silk Road. Dat platform was een inmiddels gesloten dark web marktplaats. Het was een van de eerste plekken waar BTC actief gebruikt werd als betaalmiddel.

DNB noemt bitcoin ‘ongedekt geld’

Het is van groot belang dat er ‘snel’ regulering komt voor ‘speculatieve’ crypto’s zoals bitcoin en ether. Dat staat te lezen in een persbericht van de Nederlandsche Bank (DNB).

Deze is verstuurd naar aanleiding van de eigen studie ‘Crypto-activa: Evolutie en Beleidsrespons’. Deze studie is in de ogen van de toezichthouder nodig omdat de ‘snelle ontwikkeling van cryptoactiva veel taken en doelstellingen’ van hen raken. Ze erkennen dat crypto’s een blijvend fenomeen zijn, ‘waarvan de internationale financiële autoriteiten zich rekenschap moeten geven’.

Opvallend is dat de centrale bank erkent dat de onderliggende blockchaintechnologie van ‘innovatieve meerwaarde’ is. Tegelijkertijd wijst de toezichthouder van de cryptosector op de risico’s van het huidige
speculatieve karakter van crypto’s.

Ook maken de beleidsmakers een onderscheid tussen ongedekte en gedekte crypto’s. Hierbij zien zij bitcoin en ook ether als ongedekte crypto activa, maar stablecoins zoals tether als gedekte crypto activa.

Canadese provincie wil tijdelijk verbod op bitcoin mining door elektriciteitsproblemen

Quebec kampt met energieproblemen. Daarom pleit men nu een (tijdelijke) stop op bitcoin mining in de Canadese provincie.

De energieleverancier van de regio wil de winter overleven zonder zich zorgen te hoeven maken over de mining-industrie. Door een elektriciteitstekort en de temperatuur die in Canada flink kan dalen, zouden huishoudens in de problemen kunnen komen voor het verwarmen van hun huis.

Daarom heeft nutsbedrijf Hydro Quebec op 1 november een rapport ingediend bij de energieraad. De energiedistributeur roep de regering op om hen te staan om de energievoorziening aan cryptominers te beperken.