Goedemorgen Bitcoin: EU wil álle cryptotransacties laten registreren

Goedemorgen Bitcoin. We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

’10 procent van alle Noren heeft bitcoin of crypto’

Noorwegen weet de weg naar bitcoin (BTC) steeds beter te vinden. Arcane Research en advocatenkantoor E&Y hielden een online enquete met 1.000 Noren. De ondervraagde waren allemaal 15 jaar of ouder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uit het onderzoek bleek dat zo’n 10% van de Noorse bevolking nu een soort van cryptocurrency bezit. Bitcoin is de belangrijkste, en dat komt ook terug in de statistieken.

Dit percentage komt neer op zo’n 420.000 Noren die ‘iets met crypto doen’. Daarvan heeft volgens deze enquête 64% bitcoin. Op gepaste afstand volgt ether met 42%. Het percentage Noorse vrouwen dat een vorm van cryptocurrency heeft is volgens het onderzoek verdubbeld. Van 3% in 2019 naar 6% in 2021.

Europese waakhond: ‘Bitcoin brengt financiële stabiliteit in gevaar’

Banken in de Europese Unie kunnen striktere limieten verwachten wat betreft het aanhouden van bitcoin en andere cryptocurrency’s, met het doel om de stabiliteit van het financiële systeem te garanderen.

“Het gebruik van nieuwe financiële producten, waarvan sommigen in rap tempo aan populariteit winnen, heeft de potentie om de financiële stabiliteit in gevaar te brengen.” Aldus de European Systemic Risk Board (ESRB) in een conceptnoot die op donderdag gepubliceerd is.

Commissies stemmen vóór registratie van álle cryptotransacties in Europa

Een meerderheid van twee belangrijke commissies binnen het Europese parlement heeft vóór uitbreiding van de bestaande anti-witwasregels (AML) gestemd.

Europa wil dat elke cryptotransactie van een beurs naar een privé wallet geregistreerd wordt. Ook moeten beurzen of andere tussenpartijen de financiële data registreren en de persoonsgegevens meerdere jaren bewaren.

Een uiteindelijke wetswijziging heeft grote impact op de Europese bitcoin – en crypto-industrie. Nederlandse beurzen moeten elke transactie naar een privé (hardware) wallet laten verifiëren en de financiële data laten opslaan. De Europese wetsuitbreiding ademt de eisen die de Nederlandsche Bank eerder de Nederlandse cryptosector heeft op willen leggen.