Goedemorgen Bitcoin: Gisteren was het Proof of Keys-dag

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Heb jij bitcoin in eigen beheer? Gisteren was het Proof of Keys

Gisteren was het zover! Op 3 januari vindt de jaarlijkse “bitcoin bankrun” plaats. Het doel is om bitcoin van exchanges af te halen. Waarom? Vandaag staat bekend als ‘Proof of Keys day’.

Het Genesis Block werd op 3 januari hardcoded aangemaakt door Satoshi Nakamoto. Het bevatte een headline van het Britse dagblad The Times.

In het krantenartikel verwees Nakamoto naar centrale financiële partijen: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. Een verwijzing naar de bankencrisis van 2008.

Je zou beurzen kunnen zien als een cryptobank. En die kunnen failliet en die hebben we niet per se nodig. Bitcoin kun je in eigen beheer nemen en dát is precies het idee van Proof of Keys.

Vorige jaren zagen we geen gigantische uitstroom van bitcoin uit beurzen, maar het is een goede dag om te kijken of je zelf nog bij je bitcoin kunt. Zowel bij beurzen als bij bijvoorbeeld zelfopslag kunnen dingen misgaan.

VanEck voorspelt bitcoin koers van 10.000 dollar

Als het aan de grote vermogensbeheerder VanEck ligt, dan is de ellende nog niet voorbij voor bitcoin. In een nieuwe blogpost delen zij hun voorspellingen voor 2023 en daar hoort onder andere een koersdaling naar 10.000 tot 12.000 dollar bij voor bitcoin in het eerste kwartaal.

Na die initiële daling in het eerste kwartaal van het jaar, verwacht de vermogensbeheerder in de tweede helft van 2023 een herstel. De verwachting van VanEck is dat bitcoin in die periode richting de 30.000 dollar zal opklimmen. Onder meer door een lagere inflatie, minder zorgen over de energiemarkt, een mogelijke vrede in Oekraïne en een nieuwe groei van de M2 geldhoeveelheid.

Verder verwachten ze dat Brazilië zich zal opwerpen als één van de meest bitcoin-vriendelijke landen ter wereld. Daarnaast ziet het Twitter ook de stap naar de betaalindustrie maken en de concurrentie aangaan met partijen als Venmo en Cash App.

Bitcoin is vandaag 14 jaar oud

Van harte gefeliciteerd! Gisteren vierde bitcoin blockchain haar 14e verjaardag.

Het was 3 januari 2009 toen Satoshi Nakamoto de boel aanslingerde met een hardcoded Genesis Block. Het bleek het begin van een nieuw tijdperk. Een monetaire en digitale revolutie waarin de strijd voor hard geld is losgebarsten en waarin het double spending problem is opgelost.

Dat was 14 jaar geleden echter nog ondenkbaar. Cypherpunks hadden enkele maanden ervoor voor het eerst van het idee van bitcoin gehoord toen Nakamoto de whitepaper deelde.

Het zou overigens pas 11 januari 2009 zijn toen Hal Finney ook een bitcoin client begon te draaien. En op 9 januari, zes dagen na het Genesis Block, werd pas het eerste echte block gemined.

Lees meer over:
goedemorgen bitcoin