Goedemorgen Bitcoin: Iemand betaalt 300.000x te veel aan transactiekosten

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Bitvavo reageert op problemen bij DCG

De Nederlandse cryptobeurs Bitvavo reageert op het nieuws over blootstelling aan de Digital Curreny Group (DCG). Bitvavo wil 280 miljoen euro terughalen dat in beheer was van Genesis Trading, een dochterbedrijf van DCG.

Laatstgenoemde werd ingezet als dienst rondom de stakingdiensten van Bitvavo. Op dit moment zit Genesis Trading verwikkeld in een lastig proces. Zij missen zelf ook honderden miljoenen dollars. Net als veel andere bedrijven hadden zij financiële connecties met FTX.

Met een commissie van schuldeisers hopen Bitvavo, maar ook bijvoorbeeld het Amerikaanse Gemini, de fondsen weer terug te krijgen. Dat meldt Protos.

Foutje, bedankt… Iemand betaalt $60.000 te veel aan transactiekosten

Het zal je maar overkomen: 3.4 bitcoin betalen om 0.26 BTC te versturen. Helaas is dit vandaag iemand overkomen, zo is te zien als we in de blockchain duiken.

In de blockexplorers kun je zelf ook deze tragische betaling terugvinden. Kijk zelf maar naar block 767.482.

Iemand probeerde om 0.26 bitcoin ter waarde van $4.400 te verplaatsen naar een nieuw adres. Helaas stuurde hij 3.4 bitcoin aan transactiekosten, wat omgerekend neer komt op ongeveer $60.000.

Bitcoin is keihard: betalingen zijn onomkeerbaar en zodra een betaling in een block in de blockchain zit, kun je hier niets meer aan veranderen – tenzij je het gros van de rekenkracht in handen hebt.

De betaling is verstuurd met 337.513 sat per virtual byte (vB). Doorgaans is 1 of 2 sat/vB genoeg. Daarmee betaalde de bitcoiner dus ruim 300.000x te veel.

Failliet cryptohuis wilde nog 3.000 papieren bitcoin inwisselen

Mike Belshe, de CEO van BitGo, bevestigt dat Alameda Research probeerde om 3.000 Wrapped Bitcoin (wBTC) in te wisselen in de dagen vóór de faillissementsaanvraag.

Op 11 november diende cryptobeurs FTX – die nauwe banden met Alameda heeft – haar faillissementsbescherming aan. Ze bleken niet genoeg fondsen te hebben om aan deposito’s van klanten te kunnen voldoen.

De CEO van BitGo doet nu een boekje open. Naar verluidt wilde Alameda in aller ijl nog aan bitcoin proberen te komen.

Tijdens een Twitter Spaces bevestigt Belshe dat het bedrijf het verzoek voor de inwisseling had teruggedraaid. De vertegenwoordiger van Alameda kwam niet door de beveiligings- en verificatieprocessen die BitGo heeft ingesteld.