Goedemorgen Bitcoin: Nederlands bedrijf afgeperst door “tattookiller”

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Nederlands bitcoin bedrijf afgeperst door “tattookiller”

RTV Oost meldt dat een Nederlands bitcoinbedrijf slachtoffer is geworden van afpersing. Het zou gaan zo de zogenoemde tattookiller. Hij eiste 1 miljoen euro van het niet nader genoemde bedrijf.

In totaal bestaat de Tattookillers-groep uit vier man, een criminele organisatie eveneens uit Nederland. Een van het viertal (genaamd Brian, tevens verdacht van een moord) zit nu achter de tralies in de zwaar beveiligde gevangenis in Vught.

Er is een enorm dik dossier tegen deze verdachte opgebouwd, waardoor er momenteel geen dreiging is richting het bitcoinbedrijf.

De man stuurde dreigberichten naar de oprichters van het bedrijf, zoals:

“If you decide not to pay, I will make your life a living nightmare”

“I will send my hyenas, again and again. I will attack you, your family, your loved ones”

Inflatie daalt tot 9,6%, vooral voedsel enorm veel duurder

De inflatie in Nederland is iets teruggelopen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek deelt voorlopige cijfers en komt voor de maand december uit op 9,6 procent.

Daarmee loopt de geldontwaarding voor de derde maand op rij terug. In september was het op de piek nog ruim 14 procent, terwijl het in november al terug liep tot 9,9 procent.

Het inflatiegetal wordt bepaald door een mandje van goederen en diensten bij te houden. Afgelopen maand was vooral voedsel veel duurder: 14 procent.

Energiekosten stegen juist minder hard dan een maand eerder. Vergeleken met december vorig jaar was dit nog 30 procent, terwijl het in november nog 41 procent duurder was. Het prijsplafond heeft hier overigens géén impact op, omdat het CBS inkomenssteun niet meeneemt in de berekening.

‘Stijgende rente maakt bitcoin een steeds minder aantrekkelijke investering’

Als gevolg van de torenhoge inflatie die overal ter wereld opdook in 2022, zijn centrale banken begonnen met het verhogen van de rente. In de Verenigde Staten is de rente bijvoorbeeld met 4,25 procent gestegen tijdens het afgelopen jaar, wat bitcoin en andere risico-assets tot een minder aantrekkelijke investering maakt.

De rente stond in Westerse economieën als die van de Verenigde Staten en Europa jarenlang rond het nulpunt. Dit maakte dat je weinig tot geen rendement op staatsobligaties kon pakken en dat het effectieve rendement op deze beleggingen in de meeste gevallen zelfs negatief was als gevolg van de inflatie.

In december 2020 was er zelfs sprake van een recordhoeveelheid van schulden die een negatieve rente opbrachten. Het ging destijds om 18,4 biljoen dollar aan schulden met een negatieve rente. Dit maakte dat investeerders op zoek moesten naar alternatieven, waar onder andere bitcoin van profiteerde.