Goedemorgen Bitcoin: Nobelprijswinnaar gelooft niet in cryptovaluta

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Nobelprijswinnaar Krugman voorspelt eeuwige cryptowinter

Nobelprijswinnaar Paul Krugman waarschuwt voor een eeuwige cryptowinter. De econoom denkt niet dat het nog goed gaat komen met cryptovaluta.

De Amerikaanse Keynesiaan staat bekend als een crypto-criticaster. Deze keer schrijft hij in de New York Times een opiniestuk waarin hij stelt dat er geen heil is voor blockchainprojecten.

Hij haalt verschillende tekenen aan die volgens hem aan deze winter voorafgaan. In het column noemt hij dat de technologie geen nut heeft - omdat er andere centrale alternatieven zijn die prima werken.

"Wat is het punt?" Waarom zou je de moeite en de kosten nemen om op veel plaatsen een grootboek bij te houden, en dat grootboek eigenlijk elke keer te updaten als er een transactie plaatsvindt?"

Bitcoin leeft op, maar de meeste analisten verwachten een nieuwe crash

Bitcoin krijgt momenteel een boost van de zwakte van de Amerikaanse dollar, maar de koersactie van de digitale munt is volgens vele analisten allesbehalve bullish. We zijn de week begonnen met een verse stijging die de bitcoin koers op 17.300 dollar brengt, maar analisten denken dat er onweer aankomt.

Het lijkt erop dat de Amerikaanse dollar de sleutel vormt in het geheel voor bitcoin. De Verenigde Staten maken zich momenteel klaar voor nieuwe inflatiedata en de rentevergadering van de Federal Reserve die daar op 14 december op volgt.

Nu het einde van het jaar nadert, vraagt iedereen zich af of we wederom de traditionele kerstmist-rally krijgen. Als we naar de miners kijken, dan lijkt het erop dat het weleens een rode kerst kan worden.

Veel miners staan momenteel onder grote financiële druk en dat kan weleens problemen opleveren voor de bitcoin koers. Als zij capituleren, dan bestaat er een kans dat bitcoin nog een schuiver maakt deze maand.

De Prijs van Morgen, een nieuwe Nederlandse boekvertaling over bitcoin

Inflatie, inflatie, inflatie. Als we over geld praten, gaat het bijna altijd over de geldontwaarding. Maar voor deflatie lijkt er een fobie te zijn. Jeff Booth duikt in zijn boek De Prijs van Morgen in dit fenomeen.

De Prijs van Morgen is een vertaling van het Engelse origineel The Price of Tomorrow. Auteur Booth suggereert dat er een enorme deflatoire kracht zal komen, veroorzaakt door technologie. Dit zal enorme gevolgen hebben op hoe de wereld (niet meer) werkt of functioneert.

Booth roept op tot actie: praat meer over deze dingen! Hij stelt hardop de vraag:

"Wat als de natuurlijke orde der dingen werd toegestaan?"

Misschien is een geëngineerd geldsysteem niet de beste manier? Zou iets als bitcoin een uitweg kunnen zijn? Kunnen we niet een wereld maken waarin er overvloed is en polarisatie afneemt.

Het boek is te verkrijgen bij de uitgever Konsensus Network. Voor 17,98 euro heb je het boek voor de Kerstdagen nog in huis!

  1. Als je met bitcoin afrekent krijg je 10% korting
  2. Gebruik de couponcode st4rnold bij het afrekenen en krijg 10% extra korting.

Veel leesplezier!