Goedemorgen Bitcoin: Zwitserse centrale bankier vindt BTC een heel interessant concept

Goedemorgen! We hebben het meest opmerkelijke nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

'Noord-Korea stal $1 miljard aan cryptovaluta en kocht wapens'

Noord-Korea heeft vorig jaar een recordbedrag aan cryptocurrency's gestolen. Dat blijkt uit een jaarverslag aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Daarnaast stuurt het mogelijk ook militaire communicatieapparatuur naar Rusland toe.

Het rapport is woensdag vrijgegeven door een panel dat de implementatie van sancties tegen Pyongyang volgt. Ze schatten in dat er tussen de $630 miljoen tot meer dan $1 miljard aan cryptovaluta zijn gestolen. Dat is het dubbele van het totaal van 2021.

Een deel van het geld wordt vervolgens gebruikt om wapens te kopen.

"Het land gebruikte steeds geavanceerdere cybertechnieken om 1) toegang te krijgen tot digitale netwerken die betrokken zijn bij cyberfinanciering en 2) om potentiële waardevolle informatie te stelen."

Directeur crypto-toezicht DNB: 'Crypto's zijn een gokproduct'

Maarten Gelderman is bij De Nederlandsche Bank (DNB) als Divisiedirecteur Toezicht verantwoordelijk voor het toezicht op de crypto-industrie in Nederland. Wat opvalt is dat hij nooit ook maar één cent in crypto investeerde. Je hebt dan dus iemand aan het hoofd van de toezichtsafdeling staan, die klaarblijkelijk niets ziet in de technologie.

Dat dit een opmerkelijke situatie is blijkt wel uit de manier waarop Gelderman naar crypto - en in het verlengde daarvan naar bitcoin - kijkt. "Crypto's zijn een gokproduct. Op het moment dat je ze koopt, kun je er maar beter van uitgaan dat je al je geld kan kwijtraken. Ik heb ook geen staatsloten", zo laat Gelderman aan de Volkskrant weten.

Zwitserse centrale bank: 'Bitcoin is een heel interessant concept'

De vicepresident van de Swiss National Bank (SNB) Martin Schlegel zorgde voor opschudding binnen de bitcoin-gemeenschap door de digitale munt "een heel interessant concept" te noemen op nationale televisie. Veel meer kwam er overigens niet uit, want Schlegel moest de zin afmaken: "Ik zie bitcoin als..."

Het zegt echter veel over de Zwitsers dat de vicevoorzitter van de centrale bank zich op televisie op deze manier durft uit te spreken over bitcoin. Dit zul je van een ECB-medewerker of iemand van de Federal Reserve niet zo snel horen.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...