Grootste energiebedrijf Kenia wil bitcoin gaan minen

Het Keniaanse Kengen, de grootste energieproducent van het land, heeft een oproep gedaan aan bitcoin miners om hun overproductie van duurzame energie in te zetten voor bitcoin mining. KenGen claimt dat 86 procent van de energie die ze opwekken afkomstig is van duurzame bronnen. Het grootste deel bestaat uit geothermische energie die het haalt uit de Great Rigt Valley.

We hebben de ruimte en de energie

Een lokaal nieuwsstation schrijft dat KenGen aangeeft voldoende ruimte te hebben in het industriële energiepark in Olkaria, dichtbij de grootste geothermische energiecentrale van het land. Die ruimte wil het maar al te graag beschikbaar stellen aan bitcoin miners om de overproductie op te slokken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Peketsa Mwangi, het hoofd van geothermische ontwikkeling bij KenGen, geeft aan dat zijn bedrijf behoefte heeft aan de hulp van bitcoin miners. “We willen ze hier hebben omdat we de ruimte hebben en voldoende energie in de aanbieding hebben, wat goed is voor de stabiliteit”, aldus Mwangi.

Ondanks het enthousiasme van KenGen is er op dit moment nog niets bekend over bitcoin miners die in het vliegtuig naar Kenia zitten. Volgens de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) huisvest het Oost-Afrikaanse land momenteel nog geen bitcoin mining operaties.

Een duidelijke win-win situatie

Mocht het KenGen lukken om bitcoin miners te verleiden om naar Kenia te komen voor hun geothermische energie, dan kan daar een duidelijke win-win situatie ontstaan. De operaties in Kenia hebben de potentie om bitcoin mining weer een stukje groener te maken en kan het Keniaanse energienet vergroten en stabieler maken.

Kenia heeft op dit moment de op 11 na duurste energie ter wereld. Voor een kilowattuur betaal je in Kenia momenteel 0,22 dollar volgens Statista. De hoge kosten voor energie hebben zeer waarschijnlijk te maken met de ontwikkeling van het energienet in Kenia die nog achterloopt op de rest van de wereld.

In 2020 had slechts 70 procent van de Keniaanse bevolking toegang tot het centrale energienet van het land. Ook voor de Keniaanse overheid kan het aantrekken van bitcoin miners een aantrekkelijke bron van inkomsten vormen vanuit belasting. In Kazachstan verwacht de overheid bijvoorbeeld de komende vijf jaar 1,5 miljard dollar aan belasting te verdienen aan bitcoin miners, In het eerste kwartaal van 2022 haalde Kazachstan echter slechts 1,5 miljoen dollar aan belasting binnen vanuit de industrie.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....