Hal Finney speculeerde binnen één week na lancering over bitcoin prijs van $10 miljoen

386 totale weergaven

Het is weer tijd voor een stukje wensdenken. Deze keer is het de beurt aan Adam Back. De bekende bitcoiner en CEO van Blockstream speculeert over een bitcoin prijs van $10 miljoen binnen 9 jaar.

Daar is volgens hem echter wel nog een flinke (technische) stap voor nodig. Blockstream bouwt wallets, software, hardware, heeft een bitcoinsatelliet rond de aarde hangen én bouwt aan verschillende bitcoin sidechains. Een sidechain is precies wat je verwacht: het is een ander netwerk/protocol naast bitcoin. Back en consorten bouwen zelf aan Liquid.

Back ziet een scenario waar de prijs van BTC richting 2032 tot grote hoogte stijgt. Hij ziet vooral technische obstakels. Diensten, netwerken en wallets voor bitcoin moeten blijven verbeteren.

De developer gebruikt een korte (te) simpele rekensom om tot die $10 miljoen te komen. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Back: "We hebben niet veel tijd om op te schalen. We hebben iets nodig waar de volgende miljard gebruikers hun eigen UTXO kunnen beheren." Hij denkt dat de oplossing te vinden is in sidechains of andere zaken zoals het Lightning Network. Dat soort netwerken en protocollen komen echter ook met voor-en nadelen.

Back: "Gezien de volatiliteit denk ik dat bitcoin enorm kan doorschieten en een marktkapitalisaties van $ 100-300 biljoen kan aantikken, corrigeren en vervolgens in de loop van de tijd wordt geaccepteerd. Ik vermoed dat mensen met gemiddelde instappunten, in verhouding tot de huidige prijs, niet veel stimulans zullen hebben om in grote hoeveelheden te verkopen."

Baas boven baas: Hal Finney repte een week na de lancering van bitcoin in 2009 al over een prijs van $10 miljoen. Back en anderen zijn dus zeker niet de eerste.

Oplossingen

Welke netwerken, protocollen en oplossingen naast bitcoin uiteindelijk ook daadwerkelijk lang en veel worden gebruikt weten we simpelweg nog niet. Blockstream bouwt met Liquid aan een van die opties.

Het Liquid Network is een sidechain van Blockstream die zich richt op snelle en efficiënte verhandelingen van bitcoin en andere assets. Het is ontworpen voor institutionele beleggers, handelaren en beurzen die op zoek zijn naar oplossingen voor snelle transacties. Het protocol is open, maar wordt op een federale manier gerund. Dat wil zeggen dat er verschillende knooppunten (of nodes) zijn die transacties bevestigen en verifiëren. Het biedt ook de mogelijkheid om vertrouwelijke informatie over transacties te verzenden, wat het aantrekkelijk kan maken voor bedrijven die geheimhouding nodig hebben voor hun transacties bijvoorbeeld.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...