Handelsvolume bij beurzen daalde in 2022 met 46 procent

Het is duidelijk dat bitcoin op dit moment even niet zo populair is als in 2021. Het handelsvolume op gecentraliseerde beursplatforms als Coinbase, Kraken en Binance is met 46 procent in het afgelopen jaar. Binance blijft de marktleider, ook al is de spothandel daar ook met 45 procent afgenomen. Het beursplatform kan daarmee alsnog een volume van 5,4 biljoen dollar overleggen.

Bitcoin daalde minder

De handel in bitcoin werd op Binance minder zwaar getroffen dan de handel in andere assets. Waar het volume gemiddeld met 46 procent daalde, ging het bij bitcoin om een daling van slechts 31 procent. Ondertussen is het aantal bitcoin op de beurzen ook teruggevallen naar 12 procent van de volledige supply die in omloop is.

Dat laatste heeft vooral te maken met de opkomst van eigen wallets, wat vooral na het omvallen van FTX weer populair is geworden. Mensen beseffen zich dat een eigen wallet uiteindelijk de meeste veilige manier is om je bitcoin te bewaren.

Aan de andere kan brengt dat natuurlijk ook gevaren met zich mee. Je bent dan immers ook verantwoordelijk voor je eigen beveiliging en niemand kan je helpen als er daarbij iets misgaat. In die zin is het ook oppassen geblazen. Kijk bijvoorbeeld naar Bitcoin-ontwikkelaar Luke Dashjr die recent al zijn bitcoin verloor in een hack.

Spectaculaire daling in spot-activiteit

De liquiditeit van bitcoin neem volgens Strahinja Savis, het hoofd van data en analyse bij FRNT Financial, op spectaculaire wijze af. "We zien enkele behoorlijk spectaculaire dalingen in de spot-activiteit voor bitcoin", aldus Savic. Bitcoin handelt op het moment van schrijven al enige tijd rondom de koers van 17.000 dollar.

Uiteindelijk eindigde bitcoin het dramatische jaar 2022 met een koersverlies van 64 procent, wat de op één na slechtste prestatie was in de 14-jarige geschiedenis van het project. De gigantische koersdalingen van bitcoin hebben vooral veel retail-beleggers weggejaagd, die tijdens de pandemie zijn ingestapt.

Het gebrek aan handelsvolume is ook een teken dat institutionele partijen de assetklasse op dit moment even aan de kant schuiven. Volgens Matt Maley van Miller Tabak + Co, kan het wel even duren voordat de interesse van dat publiek weer helemaal terug is.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....