Hangt het succes van bitcoin af van de volgende Amerikaanse verkiezingen?

De rally die bitcoin doormaakte na het bereiken van een akkoord over de verhoging van het Amerikaanse schuldplafond is inmiddels alweer voorbij. Bitcoin tikt op het moment van schrijven binnen op 27.744 dollar en de bulls lijken langzaam weer een beetje wakker te worden. De afgelopen weken maakten in ieder geval duidelijk dat bitcoin nog een hele jonge asset is, die zijn plekje in het financiële systeem nog moet vinden.

Wat voor asset is bitcoin eigenlijk?

Afgelopen week waren er bijvoorbeeld mensen die van mening waren dat bitcoin zou moeten stijgen tegen de achtergrond van de onzekerheid over het Amerikaanse schuldplafond. Zij zien bitcoin als een veilig haven in tijden van economische onrust, iets wat objectief gezien een rol is die bitcoin past, vanwege zijn decentrale aard en absolute schaarste van 21 miljoen eenheden.

De realiteit is echter dat bitcoin vooral handelt als een risico-asset, als een aandeel. Zodra de onzekerheid in het systeem toeneemt, zie je over het algemeen dat bitcoin in de problemen komt. Dat past niet helemaal bij het narratief wat de harde kern van bitcoin aanhangt.

Uiteindelijk moet iedereen natuurlijk bitcoin kopen of verkopen om zijn eigen redenen. Niemand kan jou vertellen hoe en waarvoor je bitcoin moet gebruiken. Dat is het mooie aan een open protocol, dat mag je helemaal zelf weten.

Volgens Ed Moya van OANDA moeten we op dit moment vooral het narratief rondom de aankomende presidentiële verkiezingen in de Verenigde Staten in de gaten houden. “We werden eraan herinnerd dat de sleutel tot het succes van bitcoin in de Verenigde Staten wellicht afhangt van de volgende presidentiële verkiezingen”, aldus Moya.

Ron Desantis

Hiermee doelt Moya op Ron Desantis, de Republikeins presidentskandidaat die afgelopen week stelde dat een herverkiezing van de huidige president Joe Biden de dood van bitcoin zou betekenen. Wat we daar precies van moeten vinden is lastig te zeggen. Vaak zie je dat politici als Ron Desantis bitcoin vooral gebruiken om te scoren bij hodlers.

Hij weet maar al te goed dat de following van bitcoin op de socials gigantisch is en dat hij alle headlines haalt met dit soort opmerkingen over bitcoin. Wellicht kan hij een deel van de Amerikaanse bitcoiners er met dit soort uitspraken daadwerkelijk van overtuigen om op hem te stemmen.

Dat neemt niet weg dat de Amerikaanse overheid de laatste maanden enorm lastig is voor de crypto-industrie. Bedrijven als Paxful en Kraken werden stevig aangepakt door de Securities and Exchange Commission en ook Coinbase lijkt in het vizier van de toezichthouder te liggen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....