Het effect van de Halving: omzet Bitfarms daalt 42% in mei

3429 totale weergaven
bitcoin mining

De beursgenoteerde bitcoin miner Bitfarms heeft geen fantastische maand achter de rug. Na de halving is de omzet van het bedrijf met 42% gedaald. Ook wijt het de omzetdaling deels aan de “ongewoon koude temperaturen” bij zijn Rio Cuarto faciliteit in Argentinië.

Van 263 naar 156 bitcoin

Waar Bitfarms in april nog 263 bitcoin uit de digitale mijnen wist te trekken voor een bedrag van ongeveer $18 miljoen, kreeg het in mei slechts 156 bitcoin uit de grond. Dat levert een omzetdaling van bijna $8 miljoen op en dat is natuurlijk heel lastig te verkroppen voor een beursgenoteerde onderneming.

Ergens is dit ook niet gek, want na de halving is de blokbeloning voor miners gehalveerd (vandaar de naam halving). Wat dat betreft hebben ook de miners een prijsstijging van bitcoin nodig.

Grappig genoeg werkt de halving ook hierdoor bullish voor de bitcoin koers. De productiekosten voor de miners gaat hiermee in feite x2 waardoor zij hun bitcoin niet meer tegen de koersen van de vorige halving-cyclus kunnen verkopen.

Ze moeten nu hogere prijzen vragen om hun bitcoin met winst te kunnen blijven produceren.

Moeilijkheidsgraad daalt

Een klein voordeel voor Bitfarms was afgelopen maand dat de moeilijkheidsgraad voor bitcoin mining met 4,2% daalde. Het is iets makkelijker geworden, omdat bepaalde entiteiten machines hebben uitgezet die na de halving niet meer winstgevend waren.

Mogelijk gaan die weer aan zodra de bitcoin koers aan het tweede deel van zijn bullrun begint (als die komt natuurlijk).

Bitfarms staat overigens niet stil, zo verzekerde het zichzelf van 100 megawatt extra bij zijn faciliteit in Paraguay. Daarmee komt het op 200 megawatt voor deze faciliteit en kan het tot wel 6 exahash extra computerkracht realiseren als de nieuwe miners geïnstalleerd zijn daar.

Het aandeel van Bitfarms doet het redelijk en schoot over het afgelopen jaar met 111% omhoog. Daarmee profiteerde het uiteraard van de stijgingen van de bitcoin koers, die met name dankzij de lancering van de ETFs in Amerika een sterke periode kende.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....