Hoeveelheid crypto investeringen is gedaald met 30% in juni 2024

4102 totale weergaven
hoeveelheid-crypto-investeringen-is-gedaald-met-30-in-juni-2024

In juni 2024 is de hoeveelheid crypto investeringen flink gedaald met 30%, naar een totaal van $697 miljoen, ondanks opmerkelijke deals zoals de overname van Bitstamp door Robinhood van $200 miljoen. 

Daling in durfkapitaal-investeringen

In juni 2024 zag de cryptomarkt aanzienlijke dalingen in durfkapitaal-investeringen (VC), tot een totaalbedrag van $697 miljoen in de gehele maand. Dit is een aanzienlijke daling van 30% ten opzichte van de $990 miljoen die we in mei zagen. 

Bijzonder is dat we in de maand juni wel verschillende opmerkelijke overnames zagen, waaronder de overname van Bitstamp voor $200 miljoen door Robinhood, de fusie- en overname-overeenkomst van GRIID voor $155 miljoen en de strategische investering van Hut 8 Mining ter waarde van $150 miljoen. Deze drie investeringen zijn een ruime 70% van de waarde van alle investeringen in juni. 

VC-activiteit

VC-activiteit weerspiegelt over het algemeen het vertrouwen van grote investeerders in de cryptomarkt. Uit recente gegevens blijkt dat juni een soort afkoelperiode is na een actieve maand mei, ondanks dat er na een jaar nog steeds sprake is van groei. Rootdata rapporteerde 92 openbaar gemaakte crypto VC-investeringen in juni, wat een daling van 40% is ten opzichte van de 153 in mei:

rootdata-juni-2024
Bron: Rootdata

Echter, dit is een lichte stijging ten opzichte van juni 2023, waar 87 projecten werden geregistreerd. Het totale bedrag dat in juni 2024 werd ingezameld, bedroeg $697 miljoen, wat een daling is van 30% ten opzichte van de $990 miljoen in mei. 

Ondanks deze aanzienlijke daling, is het nog steeds een stijging van 42% ten opzichte van de $480 miljoen die gerapporteerd werd in juni 2023. Deze schommelingen duiden op een groeiende markt met selectievere strategische investeringen te midden van bredere economische factoren. Verder verschuift de verdeling van activa over de sector, wat duidt op nieuwe prioriteiten en trends. 

De verhoudingen

Ondanks de groeiende belangstelling voor RWA (Real-World Assets) en DePIN (Decentralised Physical Infrastructure Networks) hebben deze sectoren slechts 6% van de totale investeringen veilig weten te stellen. DeFi leidde de sector met ongeveer 20%, gevolgd door NFT/GameFi met 18%. 

Investeringen in Layer 1/Layer 2 projecten waren goed voor 11%, terwijl tools en wallets goed waren voor 8%. AI ontving ongeveer 9%, terwijl CeFi het laagste cijfer haalde met ongeveer 4%. 

Overname van Bitstamp

De grootste en belangrijkste investering in juni was de overname van Bitstamp door Robinhood met een waarde van ongeveer $200 miljoen. Deze deal heeft tot doel de cryptodiensten van Robinhood verbeteren door de 50 actieve licenties en registraties van Bitstamp wereldwijd te integreren. 

Ook stelt dit Robinhood in staat om de institutionele sector te betreden met de bestaande relaties, infrastructuur en producten van Bitstamp. JB Graftieaux, CEO van Bitstamp liet hier het volgende over weten:

“Als ‘s werelds langstlopende crypto exchange staat Bitstamp bekend als een van de meest vertrouwde en transparante cryptoplatforms ter wereld. Door het platform en de expertise van Bitstamp in het ecosysteem van Robinhood te brengen, krijgen gebruikers een verbeterde handelservaring met een voortdurende toewijding aan compliance, beveiliging en klantgerichtheid.”

De overname wordt naar verwachting in de eerste helft van 2025 afgerond onder voorbehoud van de gebruikelijke sluitingsvoorwaarden, waaronder wettelijke goedkeuringen. 

De fusie- en overnamedeal van GRIID

Na Bitstamp is de fusie- en overnamedeal van GRIID het grootste met een waarde van $155 miljoen. Cleanspark kondigde aan dat ze GRIID over zouden nemen via een volledige aandelentransactie met een waarde van $155 miljoen, inclusief betalingen en overgenomen schulden. 

Ook sloot het bedrijf een exclusieve hostingovereenkomst, waarbij 20 megawatt aan stroom is toegewezen. 

$150 miljoen voor Hut 8

Hut 8 ontving een investering van $150 miljoen van Coatue om een AI-infrastructuurplatform te ontwikkelen. Deze financiering wordt verstrekt via converteerbare obligaties met een jaarlijkse rente van 8% en een initiële looptijd van vijf jaar, met opties tot verlenging met nog eens drie jaar. 

De draai van Hut 8 richting AI is niet onverwacht, aangezien veel miners op zoek gaan naar nieuwe inkomstenstromen. Dit heeft met name te maken met de recente Bitcoin halving. 

Andere opmerkelijke projecten

Ook waren er enkele andere opmerkelijke investeringen, waaronder het modulaire blockchain project Avail en het roll-up implementatieplatform Conduit, die respectievelijk $43 miljoen en $37 miljoen ophaalden. 

Ook waren er kleine investeringen in verschillende sectoren, waaronder DeFi, AI, NFT en GameFi, waarbij bedrijven als Ora, M^0 en Sandbox elk ongeveer $20 miljoen binnenhaalden. 

Samenvatting

Samenvattend zagen we in juni 2024 een totaal van $697 miljoen aan crypto VC-investeringen, wat een daling is van 30% ten opzichte van de maand mei. Echter, het is wel een stijging van 42% ten opzichte van juni 2024. 

Ondanks de daling blijven strategische investeringen in een groeiende markt zich vormgeven, met opmerkelijke deals, zoals de overname van Bitstamp door Robinhood en de aanzienlijke financiering voor bedrijven als GRIID en Hut 8. Deze verdeling van investeringen over sectoren benadrukt de opkomende trens en prioriteiten binnen de crypto industrie. 

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...