De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup Bitcoin podcast opgenomen. In dit artikel blikken we terug naar de meest memorabele en interessante uitspraken en onderwerpen.

Willem Middelkoop

Bovenaan het lijstje hoort natuurlijk de meest bekeken en beluisterde aflevering: de EP met gold bug Willem Middelkoop. Jaren geleden sprak hij al over een Big Reset in een boek, een visie die hij de laatste maanden steeds vaker mocht uitleggen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In 2000 was er de dotcombubbel, de waarde van internetbedrijven zakte in korte tijd ineen. Denk aan de dramatische beursgang van Worldonline van Nina Brink. In 2008 brak de huizenzeepbel in de VS, met de val van de Lehmann Brothers als blikvanger. Die financiële crisis leidde uiteindelijk tot een economische crisis.

Nu in 2020 is er sprake van een ‘repo crisis’, waarbij ‘repo’ staat voor repurchase agreements. Het massaal en onbeperkt opkopen van (kortlopende) staatsobligaties om nieuwe dollars in het financiële systeem te pompen. Het leidde in de bitcoin community tot de meme Printer goes brrrr.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Centrale bankiers zullen alle zeilen gaan bijstellen om deflatie te voorkomen. Want zodra de massa stopt met geld uitgeven, dan geraak je in een mondiale depressie. Ik voorzie dat de inflatie het gaat winnen van de deflatie. Met een verhoogd risico op hyperinflatie, stijgende prijzen met geldontwaarding als resultaat. Maar ook daar geldt: er liggen al scenario’s klaar om hyperinflatie te voorkomen zoals schuldsanering’.[/penci_blockquote]

De bovenstaande ingrediënten (Big Reset & COVID-19) hebben er mede toe geleid dat het ‘slimme geld’ sneller is gevlucht naar ‘harde assets’ zoals goud en ook Bitcoin (BTC).

Volgens Middelkoop kan enkel een scenario van een mondiale financiële revolutie ervoor zorgen dat Bitcoin als alternatief wordt gezien.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Stel dat de VS en China er niet uitkomen over een sanering van de wereldwijde schuldenlast, dan kan men niet overgaan naar de volgende fase van het nieuwe systeem.[/penci_blockquote]

Beluister de aflevering hier terug of lees een samenvatting in een artikel.

Mahir Alkaya (SP) over regulering Bitcoin

Wie 2020 en bitcoin zegt, noemt daarbij direct ook de AMLD5 wetgeving en de regelgevende rompslomp die dit met zich meebracht. Mahir Alkaya sprak hierover in de Tweede Kamer namens de SP. In de Hup Bitcoin deelde hij nogmaals zijn visie over de regelgeving, net als over de Central Bank Digital Currencies en de afwijzing van zijn initiatiefnota over een publieke spaarbank.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Ik zag de cryptowet als een poging om Bitcoin te criminaliseren. In Nederland is het zo geregeld dat de toezichtkosten ook op de bedrijven rusten, dat is zo ontstaan door de bankencrisis uit 2008.[/penci_blockquote]

Hij vervolgt: “Het kan niet zo zijn dat een nieuwe wet leidt tot een golf van faillissementen in het MKB. Je ziet dat er al een aantal bedrijven zijn gestopt. En een aantal zijn ook naar Panama verhuisd.”

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Vooropgesteld, ik zie Bitcoin als een blijvertje, het is een briljant systeem. Er is een groep mensen die vertrouwen heeft in Bitcoin en dat ook zal houden. Bitcoin zal ook bepaalde aspecten behouden, zoals een bepaalde mate van anonimiteit bij betalingen.”[/penci_blockquote]

Lex Hoogduin

Een derde grote naam die in onze podcast kwam praten over Bitcoin was Lex Hoogduin. Hij is monetair econoom en is oud-directeur van De Nederlandsche Bank. Ook was hij assistent van Wim Duisenberg, de eerste voorzitter van de Europese Centrale Bank.

Hij dacht hardop na over een manier om Bitcoin minder volatiel te maken.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]De vraag die ik mezelf stel: hoe kun je de prijs van Bitcoin stabiliseren om het als betaalmiddel te laten werken? Een scenario is dat het omwisselbaar is voor goud of grondstoffen. Een tweede scenario is dat overheden Bitcoin gaan accepteren als ‘legal tender’. Dat je er je belasting mee kunt betalen’.[/penci_blockquote]

Ook gaf hij aan dat hij zelf een beetje bitcoin heeft.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Waarom zou ik als monetair econoom géén interesse in Bitcoin hebben? Het is een technologie met de potentie om er een heel nieuw financieel systeem op te baseren, inclusief een munt. De grote vraag: leidt dat tot een nieuw geldstelsel zonder overheid en centrale banken?[/penci_blockquote]

Hij ziet de zwaktes van het huidige systeem: het is alsof je met een auto de berg af rijdt en gas geeft, maar geen rempedaal hebt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Geld bijdrukken is een van de zwaktes van het huidige systeem. De ECB zit gevangen in een lage rente. Dat leidt tot zombiebedrijven, een structurele lage economische groei en spaar – en pensioentegoeden die verdampen. Spaarders en pensioengerechtigden betalen de rekening.[/penci_blockquote]

Gert-Jaap Glasbergen

Glasbergen is een wat minder bekende naam in de industrie. Toch heeft deze software developer veel verstand van zaken: hij is actief bij het Digital Currency Initiative (DCI) van de technische universiteit MIT en deed hier onderzoek naar een Lightning implementatie, mining pools en ook naar Discreet Log Contracts (DLC).

Glasbergen monitort en analyseert verschillende bitcoin mining pools. Wat zijn de gevaren voor bitcoin vanuit dominante miners en hoe gaan mining pools te werk? En hoe kunnen we in de toekomst data vanuit oracles aan Bitcoin transacties koppelen met Discreet Log Contracts, en hoe werken deze constructies precies? Gert-Jaap legde het ons allemaal uit.

Hans Looman over Bitcoin mining

Met de Nederlands-Canadese ondernemer Hans Looman spraken we over Bitcoin mining, en dan met name het affakkelen van gas en olie in ruil voor elektriciteit om mee te minen.

Looman is actief bij Link Global Technologies en is regelmatig op de werkvloer bij mining rigs te vinden.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Onze klanten zijn mining bedrijven en wij leveren allereerst energie aan ze. We bezitten namelijk enkele olie – en gasvelden of hebben lucratieve contracten met energiebedrijven. Die overtollige energie verkopen we aan miners. In sommige gvallen nemen we 100% energie én de operatie om in te zetten voor Bitcoin mining’.[/penci_blockquote]

Link Global brengt ook de complete infrastructuur aan de man zodat een miner plug and play kan starten. Te beginnen met mobiele containers, die relatief gemakkelijk zijn te plaatsen in redelijk onbegaanbaar gebied in Alberta.

Geert-Jan Cap

Geert-Jan Cap heeft een PhD in exacte wetenschappen en is fervent fan van modellen, zoals het Stock-to-Flow model van PlanB. In de Hup Bitcoin podcast maakte hij een interessante vergelijking met de Wet van Moore.

Die wet is al tientallen malen doodverklaard, net zoals Bitcoin. Maar in de (maak) industrie passen ze hem gewoon toe. Ze gebruiken de “wet van Moore” om lange termijn prognoses te doen.

Daarnaast heeft de Wet van Moore een klein aantal datapunten en lijkt het een self fullfilling prophecy, waarbij ook een “value-driver” of “industry-driver” aanwezig is: het goedkoper worden van een schakeling op een chip.

En de chipindustrie weet donders goed dat als zij de wet van Moore in stand weten te houden, dat de markt blijft groeien met steeds hogere marges. Dat is natuurlijk de heilige graal binnen de bedrijven sector.”

Gaat de Bitcoin industrie het Stock-to-Flow model aanhouden als standaard? Geert-Jan gaf zijn visie in onze podcast.

Overige gasten in Hup Bitcoin

Het is lastig om uit meer dan 70 afleveringen de topcontent in een rijtje te vangen. Zo spraken we ook twee keer met Arthur van Pelt over Craig Wright en de leugens die Wright verkondigt. Alejandro de la Torre en Marc van der Chijs gaven ons meer inzichten in de mining industrie en Martijn Wismeijer vertelde zijn ervaringen over Bitcoin ATM’s.

Daarnaast gaf Willem van den Brandeler een kijkje in de keuken van blockchain-analyse van Chainalysis en vertelde Arthur Stolk over het runnen van een Bitcoin- en cryptofonds.