IMF erkent dat risico’s El Salvador met bitcoin niet zijn uitgekomen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zich weer gericht op El Salvador. Ironisch genoeg was de berichtgeving over bitcoin opvallend lauw.

IMF tegen El Salvador

In een verklaring die eind vorige week is opgesteld naar aanleiding van een bezoek aan het Midden-Amerikaanse land, stelt het IMF dat de risico’s van El Salvador met de adoptie van bitcoin “niet zijn uitgekomen”. De reden is echter wel dat de adoptie an sich is tegengevallen.

Dat ging in tegen de verwachtingen, met het land dat al anderhalf jaar lang met bitcoin in de weer is. Tegelijkertijd eist het gebruik van de cryptocurrency nog steeds transparantie en aandacht, aldus het IMF.

“Gezien de juridische risico’s, fiscale kwetsbaarheid en grotendeels speculatieve aard van cryptomarkten, moeten de autoriteiten hun plannen heroverwegen om de blootstelling van de overheid aan bitcoin uit te breiden.”

Het jaarlijkse bezoek van het IMF volgt op de afbetaling van een obligatiebetaling van $800 miljoen door El Salvador. Vorige maand is dit tamelijk geruisloos afgehandeld, ten ongenoegen van president Bukele.

Nieuwe obligaties

Het zogenaamde “artikel IV”-bezoek van het IMF leidde in het verleden tot zeer kritisch geluid. De stap van El Salvador om bitcoin wettig betaalmiddel te maken in september 2021 sloot in feite de deuren voor financiering vanuit het IMF.

Hoewel de geldschieter opmerkte dat de risico’s “niet zijn uitgekomen vanwege het beperkte gebruik van bitcoin tot nu toe”, geeft het ook aan dat het “gebruik van de cryptocurrency’s zou kunnen toenemen, gezien de (…) nieuwe wetshervormingen voor het gebruik van cryptovaluta”.

Daarbij verwijzen ze naar de goedkeuring om bitcoin obligaties uit te geven. El Salvador hoopt nog altijd $1 miljard op te halen buiten het IMF om, om bitcoin en mining rigs te kopen.

Naar schatting heeft het land nu bijna 2.500 BTC in de staatskas. Het papieren verlies staat nog altijd op 50%. Het is echter niet bekend waar en hoe de bitcoin bewaard worden. Een aanklacht tegen de bank die de financiën van de overheid beheert, leidde tot niets. Dit blijft ook voor het IMF een hekel punt:

“Meer transparantie over de transacties van de overheid in bitcoin en de financiële situatie van het staatsbedrijf en bitcoin wallet (Chivo) blijft essentieel.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador