
Vandaag zijn de nieuwe inflatiecijfers voor de Verenigde Staten bekend gemaakt. De afname van de koopkracht daalde in juni tot het hoogste niveau sinds 2008. Of anders gezegd: de inflatie is momenteel het hoogst in 13 jaar.
Inflatie in de VS
De consumentenprijsindex (CPI) steeg vorige maand met 0,9%, aldus de documentatie van een overheidsbureau. Tweedehands auto's waren goed voor meer dan een derde van de stijging, maar ook de prijzen voor voedsel, energie, kleding, vliegtickets en onderdak stegen fors.
De stijging overtrof ruim de prognoses. Volgens The Wall Street Journal verwachtte men een stijging van 0,5%.
Let op: het gaat hierbij om inflatie op maandelijkse basis. Als je dit doortrekt naar een jaarbasis, is het allemaal veel schokkender.
De inflatie over de afgelopen 12 maanden steeg van 4,5% (van vorige maand) naar 5,4%. De laatste keer dat de prijzen zo snel stegen was in 2008, toen de olieprijs een record van $150 per vat bereikte.
Geld sparen kost geld
Het inflatiegetal van 5,4% houdt in dat de waarde en koopkracht van spaargeld elk jaar met ruim vijf procent afneemt. Als je $100 hebt en deze 10 jaar lang op je bankrekening laat staan met een inflatie van 5,4%, dan verdampt de waarde van je spaargeld.
Na tien jaar hou je maar $60 aan koopkracht over: je verliest 40% van je vermogen door alleen maar geld aan te houden. De centrale banken beweren echter dat het om tijdelijke inflatie gaat: transitionary.
Wat is het probleem? De dollar is niet schaars: centrale banken kunnen tijdens crises (zoals in dit geval de coronacrisis) de geldhoeveelheid oprekken (door onder andere goedkope leningen uit te schrijven) om de economie een boost te geven. Dit is echter funest voor de koopkracht van dit geld.
In Europa gebeurt hetzelfde. De ECB maakte vorige week bekend dat ze het prima vinden als de inflatie boven de 2% uitkomt. Voorheen was dit nog een limiet of plafond. Momenteel is het eerder een doelstelling.
Bitcoin
Te midden van deze malaise wint Bitcoin aan populariteit. Dit schaarse internetgeld heeft een uitgifteschema van nieuwe coins die door niemand kunnen worden aangepast. Ook niet door centrale banken dus.
Iedere ~10 minuten komen er nieuwe bitcoins in omloop. Dit getal (momenteel 6,25 BTC) halveert echter elke vier jaar. Daardoor wordt bitcoin schaarser en schaarser, totdat de maximale 21 miljoen bereikt is.
Bitcoin heeft een monetair beleid dat in steen staat gebeiteld. Daar kan geen centrale bankier iets aan doen: je kunt erop bouwen, je kunt het vertrouwen. Het is transparant, voorspelbaar en niet aan te passen.
Dit maakt Bitcoin voor steeds meer mensen een 'veilige haven' en een manier om vermogen voor de lange termijn in op te slaan. Een spaarmiddel dus.
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!