Investeringslegende maakt zich grote zorgen over Amerikaanse schuldenberg

Investeringslegende Stanley Druckenmiller maakt zich gigantische zorgen over de schuldpositie van de Verenigde Staten. Die begint volgens "The Druck" zo uit de hand te lopen, dat het kan gebeuren dat het land bepaalde sociale faciliteiten en steunprogramma's voor de bevolking moet opgeven. Er zijn volgens Druckenmiller te weinig mensen die de schuldenberg serieus nemen en de situatie op waarde schatten.

Als je volgens Druckenmiller zou berekenen wat de Amerikaanse overheid schuldig is aan toekomstige senioren, dan zou de schuldenberg op 200 biljoen dollar uitkomen. Dat is bijna zeven maal hoger dan de huidige 31,5 biljoen dollar.

'Het is een horrorfilm'

De investeringslegende spreekt in zijn toespraak zelfs van een "horrorfilm" als het gaat over de manier waarop de Amerikaanse overheid de afgelopen 10 jaar zijn geld uitgaf. "In tien jaar tijd is onze schuld gegroeid van 15 naar 31 biljoen dollar. We zitten op een schuldniveau dat vergelijkbaar is met dat van de Tweede Wereldoorlog. Wat de situatie nog erger maakt is dat hier nog niet eens alle beloftes voor de toekomst bijzitten", aldus Druckenmiller.

Analisten die deze getallen niet meenemen en daarmee dus op een schuld van ongeveer 200 biljoen dollar uitkomen, houden zichzelf volgens Druckenmiller voor de gek. Volgens hem moet Amerika zo snel mogelijk gaan snijden in zijn uitgaven, om echte ellende te voorkomen.

"Het is tijd om afscheid te nemen van de valse notie dat het een keuze is om te snijden in de uitgaven. We moeten daar vandaag mee beginnen of in de toekomst veel drastischere maatregelen nemen", zo gaat hij verder. Druckenmiller waarschuwt ook voor een demografische storm, die hier ook niet in meehelpt.

Wat betekent dit voor bitcoin?

In principe ligt dit verhaal ook aan de basis van de waardepropositie van bitcoin. Satoshi Nakamoto ontwikkelde bitcoin als antwoord op het traditionele financiële systeem, waarin inflatie centraal staat. De absolute decentrale schaarste van bitcoin moet daarvoor een aantrekkelijk alternatief vormen en dat is het de afgelopen 14 jaar al geweest.

Als het verhaal van Druckenmiller klopt, dan zou die schaarste van bitcoin in de toekomst alleen maar in aantrekkelijkheid moeten toenemen. Mocht de staatsschuld van de Verenigde Staten inderdaad opblazen tot 200 biljoen dollar, dan is het nog maar de vraag of hyperinflatie nog een vermijdbaar scenario is.

Tenzij overheden besluiten om bitcoin te verbieden, is het nog maar de vraag of in de toekomst een grote vlucht naar schaarste te vermijden is. Natuurlijk heeft bitcoin in de vorm van goud en andere assets concurrentie, maar het valt niet te ontkennen dat dit op fundamenteel niveau bullish ontwikkelingen zijn voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....