Is bitcoin bullish of bearish? Analisten worden het niet eens

De bitcoin koers begon het jaar 2023 fantastisch met een stijging van bijna 40 procent in januari. Volgens sommigen kan dat zomaar eens de start van een nieuwe bullmarkt markeren, maar duidelijkheid is er niet, want bitcoin blijft volgens enkele analisten conflicterende signalen produceren.

Hoge correlatie met de S&P 500

Santiment, een bedrijf dat koersanalyses produceert, geeft bijvoorbeeld aan dat de hoge correlatie met de Amerikaanse S&P 500 betekent dat de kansen op een bullrun op dit moment beperkt zijn.

"Na een fantastische januarimaand voor zowel traditionele financiële assets als bitcoin, manifesteert zich nu de voorspelbare correctie. De hoge correlatie met de S&P 500 beperkt nog altijd de kans op een nieuwe bullrun," aldus Santiment.

Aan de andere kant ziet Messari met de Golden Cross op de dagelijkse grafiek juist een positieve ontwikkeling voor bitcoin. "Historisch gezien produceert een Golden Cross positieve resultaten voor bitcoin over periodes van zes tot 12 maanden," aldus het meer optimistische Messari.

Het HODL-leger accumuleert

Het positieve sentiment van Messari wordt ondersteund door verse data van Glassnode, dat deelt dat het HODL-leger van bitcoin de afgelopen maanden flink in de accumulatiemodus ging. Wat we vaak zien tijdens dieptepunten in de bearmarkt is dat investeerders die al langer meelopen binnen de industrie toeslaan en bitcoin opkopen tegen de relatief lage koersen.

Onder de streep resulteerde dat volgens de data van Glassnode in een BTC HODLer Net Position Change van plus 49.473,346 bitcoin. Dat zegt natuurlijk nog niets over de mogelijke start van een nieuwe bullmarkt, maar het is wel de data die erop wijst dat het vertrouwen in bitcoin in ieder geval niet verdwenen is de afgelopen maanden.

Volgens de populaire Nederlandse analist CryptoMichaël is de huidige koers vooral een moment om uit te zoomen. "De koers is laag, ondergewaardeerd en zal in de toekomst een stuk hoger zijn. Gebruik deze koersen om te accumuleren," zo schrijft de analist.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....