Israël wil Bitcoin, Tether en Dogecoin van Hamas in beslag nemen

Israël wil beslag leggen op verschillende bitcoin wallets. De Israëlische minister van Defensie ondertekende een bevel tot inbeslagname van wallets met minstens 84 adressen.

Het gaat om wallets met Bitcoin, Tether, Ether en zelfs Dogecoin komt voorbij. Volgens het National Bureau for Counter Terror Financing worden de wallets gekoppeld aan zeven Palestijnen die banden zouden hebben met Hamas. Dat meldt The Block.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Naar verluidt is er nog geen geld van deze adressen of wallets in beslag genomen. Het gaat om adressen in eigen beheer, maar ook om adressen bij beurzen.

Het zou gaan om $4,1 miljoen aan Tether, $3,3 miljoen aan bitcoin. Dogecoin komt voorbij met zo’n $40.000.

In beslag nemen

Het is in de wereld van bitcoin niet mogelijk om zomaar adressen te blokkeren of geld in beslag te nemen. Dat is onmogelijk op het netwerk zelf.

Het wordt een stuk makkelijker voor veiligheidsdiensten en andere organisaties wanneer je geld hebt staan bij een beurs of andere partij. Net als bij je bank kan het platform in kwestie beslissen om mee te werken. Zeker wanneer de Israëlische antiterreurautoriteit aan de deur klopt.

Volgens analisten van Elliptic gaat het om zo’n $7,7 miljoen aan cryptocurrency, voornamelijk BTC en Tether. Een aantal wallets kon gekoppeld worden aan e-mailadressen, een ander deel blijft voorlopig anoniem.

Elliptic weigert commentaar te geven over de beurzen waar dit geld momenteel is opgeslagen. Naast privé wallets en beurzen kwamen ook verschillende brokers voorbij in het onderzoek naar de geldstromen.

Kortom: de Israëliërs zijn geldstromen op het spoor waar ze het niet mee eens zijn. Het is nu de vraag in hoeverre ze uberhaupt over kunnen gaan tot in beslag name.

Dat hangt af van hoe goed de verdachte Palestijnen de opslag van hun BTC hebben geregeld. Bij een doorsnee beurs of broker ben je je fondsen snel kwijt, offline opgeslagen kan in principe niemand erbij.

In de praktijk

In de praktijk is het knap lastig om bitcoin in beslag te nemen. Je hebt echt toegang nodig tot de adressen en wallets om dat voor elkaar te krijgen.

Voordat bitcoin het levenslicht zag waren financiële sancties een stuk makkelijker te handhaven. Ook toen waren er manieren om geld over te maken en te betalen aan ‘verboden’ organisaties, maar dat was een stuk lastiger.

Het is aan een ieder zelf om daar een oordeel over te vellen. Maar de vrijheid van bitcoin geldt ook voor jouw aller grootste vijand. Anders werkt het systeem niet.

Aan de andere kant van het spectrum staat bijvoorbeeld WikiLeaks. De klokkenluidersorganisatie lekte al tienduizenden documenten van verschillende belangrijke organisaties in de wereld. Al vrij vroeg werd hen op allerlei manieren het recht op betalingen via de traditionele manier ontzegd.

PayPal, bankrekeningen en andere traditionele manieren werden afgesloten. De organisatie besloot noodgedwongen donaties in BTC te accepteren. Na de arrestatie van de man achter WikiLeaks, Julian Assange, stegen de donaties in bitcoin weer flink.

Het bitcoin mes snijdt dus aan twee kanten: mensen waarvan je het fijn vindt dat ze toch een financieel systeem kunnen gebruiken hebben er baat bij. Maar ook minder fijne groepen of individuen kunnen er gebruik van maken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...