Italië komt met nieuwe regels voor bitcoinbedrijven

Italië onderwerpt bitcoinbedrijven aan extra regels. De richtlijnen werden in januari al goedgekeurd. Dat betekent meer registratie- en rapportagevereisten voor virtual asset service providers (VASP).

Onder de noemer van anti-witwasregels moeten bedrijven steeds meer gegevens verzamelen van hun klanten. Niet per se voor zichzelf, maar voor lokale overheden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Italië is daarop geen uitzondering. Net als Nederland houden zij zich vast aan de richtlijnen van de Financial Action Task Force (FATF). Die organisatie geeft dringende adviezen over richtlijnen voor financiële instellingen. Om onder andere het financieren van terrorisme tegen te gaan, of iets in die trant.

Speciale registratie

Ook in Italië moet je als bedrijf door een keuring heen om bitcoin te mogen kopen en verkopen. Er komt een lijst voor VASP’s met de juiste papieren. In Nederland verzorgt de centrale bank dit register.

Om goedgekeurd te worden moet elk bedrijf een permanente plek hebben in Italië. “VASP’s die in andere EU-lidstaten zijn opgericht, zullen een Italiaans filiaal of dochteronderneming moeten opzetten om met Italiaanse klanten te kunnen werken. VASP’s die in andere landen zijn gevestigd, zullen een Italiaanse dochteronderneming moeten oprichten’, aldus het rapport.

In de praktijk is het afwachten hoe- en welke impact dit soort richtlijnen hebben voor de lokale bitcoin-industrie. Net als Italië worstelen wereldwijd alle overheden met het bitcoinvraagstuk: hoe vang je de industrie en dit fenomeen in een wetboek?

Dat antwoord is (gelukkig) nog niet beantwoord. Vaak gaan de regels gepaard met meer controle en meer verzamelde data.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...