Jack Dorsey: Facebook moet zich richten op bitcoin, niet op stablecoins

Facebook had zich moeten richten op bitcoin (BTC) en niet hun eigen munten. Dat zegt Jack Dorsey in tijdens een online evenement genaamd 'Bitcoin for Corporations'.

Dorsey doet deze uitspraken in gesprek met Michael Saylor. Laatstgenoemde organiseerde een gesprek van 4 uur met verschillende onderwerpen: Bitcoin Keynote, Bitcoin Treasury, Bitcoin Products & Services.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Keynote werd verzorgd door Dorsey en Saylor. Beide zijn ze inmiddels overtuigd van bitcoin. Zowel zakelijk als privé zetten de techondernemers in op bitcoin als geld en (mogelijk) betaalmiddel.

Meta en bitcoin

Jack Dorsey vindt dat bedrijven veel te gemakkelijk kiezen voor allerlei tokens, eigen projecten of experimenten. Meta (het moederbedrijf van Facebook)

Zelf komt Dorsey ook uit de wereld van social media. Hij is nu actief als directeur van Block (verantwoordelijk voor onder andere de Cash App en verschillende bitcoin initiatieven), maar was voorheen ook CEO van Twitter. Kort na zijn vertrek begon Twitter direct met ondersteuning van NFT's, iets waar Dorsey zelf niets mee heeft.

Saylor en Dorsey hanteren allebei een bitcoin only beleid. Dorsey: ''Het internet met een eigen munt voor zichzelf opent zoveel deuren: vooral voor internetbedrijven, technologiebedrijven. Maar nog belangrijker voor gewone mensen, activisten, mensen die vragen hebben in de wereld, nieuwsgierigheid, en erkennen dat de huidige geldsystemen niet werkt voor hen."

Facebook verdoet met hun pogingen rondom stablecoins en tokens hun tijd.

Facebook en cryptocurrency

Facebook lanceerde in 2019 het idee genaamd Libra. Samen met een select groepje bedrijven moest de Libra Foundation de fundering leggen onder een nieuwe manier van betalen, met Facebook in de hoofdrol. Anno 2022 heeft Facebook hele andere plannen.

Inmiddels is het moederbedrijf omgedoopt naar Meta. Met onder andere plannen rondom de Metaverse, een online wereld waar Meta de regels (en dus allicht ook de valuta) wil maken. Sterker nog: zij willen die nieuwe online wereld vorm gaan geven.

Bitcoin past niet in dat straatje, maar kan ook moeilijk worden genegeerd door Meta en/of Facebook. Voormalig directeur cryptozaken van Facebook is David Marcus. Hij verklapt mogelijk hoe er ook intern bij Meta wordt gekeken naar bitcoin als geld.

In de uitgebreide video probeert Saylor een beeld te schetsen van de voordelen van bitcoin. Niet alleen voor doorsnee mensen, maar ook voor grote bedrijven en bijvoorbeeld pensioenfondsen of zelfs landen.

Volgens Dorsey moeten bedrijven kritisch kijken naar bitcoin voordat ze het gaan gebruiken. Want het vergt veel aanpassingsvermogen als je de dollar of euro gewend bent qua beleid. Het zorgt voor andere producten die je moet inbouwen, ook worden er in deze industrie om andere diensten gevraagd. Ook heb je te maken met lokale regelgeving.

De hele video vind je bovenaan in dit artikel of hier.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...