JPMorgan’s CEO Spreekt: Stagflatie Dreigt, Wat Betekent Dit voor Jouw Portefeuille?

bitcoin crash

Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan Chase, lichtte tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van Q3 2023 toe dat de wereld zich wellicht op het meest kritieke punt in tientallen jaren bevindt.

Slechte economische situatie

Dimon ging dieper in op de complexiteit van de huidige geopolitieke gebeurtenissen, met name de onrust veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en de recente aanvallen op Israël. Deze situaties hebben, volgens hem, het potentieel om diepgaande schokken te veroorzaken in de energie- en voedselmarkten, met erge gevolgen voor de wereldhandel en de internationale politieke dynamiek. “We bevinden ons op wellicht het meest risicovolle moment dat de wereld in decennia heeft meegemaakt,” waarschuwde hij.

Ondanks dat hij de algemene gezondheid van Amerikaanse consumenten en bedrijven positief inschat, waarschuwde Dimon ook voor de binnenlandse economische uitdagingen. De combinatie van een zeer strakke arbeidsmarkt en de torenhoge schulden van de overheid zou een recept kunnen zijn voor aanhoudende inflatie. Als gevolg hiervan zouden we verdere renteverhogingen kunnen zien die de economische groei verder kunnen vertragen.

Stagflatie op komst?

In een eerdere verklaring had Dimon al gewezen op twee buitengewone dreigende problemen die mogelijk negatieve gevolgen kunnen hebben voor de Amerikaanse economie. Hij gaf verder aan dat stagflatie – een combinatie van stagnerende groei en hoge inflatie – het slechtst mogelijke economische scenario is. Als dit zich voordoet zullen veel mensen het moeilijk krijgen, waarschuwde hij.

Wat betekent dit economische vooruitzicht voor crypto?

Tijdens periodes van economische instabiliteit neigen investeerders naar een voorzichtige benadering als het gaat om hun investeringen. Dit houdt vaak in dat ze risicovolle beleggingen mijden. Geopolitieke onrust heeft vaak een negatieve impact op cryptocurrencies.

In onzekere tijden grijpen beleggers namelijk vaak terug naar traditionele investeringsinstrumenten. Investeerders kiezen in zulke tijden vaker voor goud of staatsobligaties, die in het verleden als stabiel en betrouwbaar werden beschouwd, in plaats van de volatiele markten zoals die van cryptocurrencies.

Lees meer over:
cryptocurrency

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...