Kiest ook Chili voor Bitcoin als wettig betaalmiddel?

Wordt Chili het volgende Latijns-Amerikaanse land dat Bitcoin omarmt? Het zou zomaar kunnen: wetgevers werken momenteel aan een voorstel dat het gebruik van Bitcoin als betaalmiddel moet legaliseren.

Bitcoin legaliseren

Maar daar hoort wel een flinke disclaimer bij: de Chileense regering heeft zelf meer zin om een eigen Central Bank Digital Currency (CBDC) te maken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Begin november introduceerde congreslid Karim Bianchi een voorstel dat Bitcoin en andere cryptocurrency's in het land erkend moeten worden als een legaal betaalmiddel.

Als deze wet wordt aangenomen, zou het de wettelijke basis kunnen bieden voor verdere ontwikkelingen. Banken en custodials kunnen dan op deze regulering terugvallen.

Vorige week keurde het congres het initiatief van Bianchi goed voor verdere discussie onder de Commissie voor Economie en Ontwikkeling. Let op: het is een goedkeuring voor een 'vervolggesprek', en niet een goedkeuring van de wet zélf.

De wetgeving is vrij beknopt: slechts vier artikelen.

Anders dan El Salvador

Naast de erkenning van Bitcoin als een betaalmiddel, stelt de voorgestelde wet voor dat de wisselkoers voor Bitcoin zal worden bepaald door de vrije markt. Prijzen in het land kunnen worden uitgedrukt in Bitcoin, hoewel het verplicht zal zijn om ook de prijs in Chileense peso's erbij te zetten.

Maar: het is allemaal wel iets anders dan wat er in El Salvador gebeurt. Chili heeft een redelijk stabiele economie, inflatie loopt niet de pan uit en financiële inclusie is niet een probleem. Bitcoin wordt door de politici dus niet dermate als laatste redmiddel gezien. "Het zal eerder speculanten aantrekken", zo stelt Cristóbal Pereira van de Blockchain Academy Chile.

In omliggende landen is de situatie schrijnender: in Argentinië en Venezuela is er gigantische inflatie. In Bolivia is het gebruik van bitcoin zelfs verboden.

Het lijkt er eerder op dat Chili het pad van Japan gaat bewandelen, dan dat ze El Salvador achterna gaan. In het Aziatische land zijn bitcoinbetalingen ook al sinds 2017 legaal, maar wordt het niet ingezet als wettig betaalmiddel.

Maar ook een CBDC

Ondertussen overweegt de Chileense regering ook om haar eigen digitale valuta (CBDC) uit te geven. Deze Chileense peso staat haaks op Bitcoin: het is centraal, niet schaars, niet privacyvriendelijk en niet permissionless. Eind september heeft de centrale bank van Chili een team opgericht om vanaf 2022 aan deze digitale valuta te werken.

"Er is al een CBDC in ontwikkeling", aldus Pereira . Het is niet ondenkbaar dat het CBDC-initiatief meer politieke steun zal krijgen dan het voorstel om Bitcoin te reguleren.

"Het is duidelijk dat de meer conservatieve politici zullen zeggen dat je geen prijzen in Bitcoin hoeft uit te drukken als je al een CBDC gaat ontwikkelen."

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCBDC