‘Liquiditeit bitcoinbeurzen neemt toe, een volwassen markt’

De orderboeken van bitcoin beurzen liggen er gezond bij. De toegenomen diepte van de markt is een teken van volwassenheid, aldus Kyle Waters van onderzoeksbureau Coinmetrics op.

Dat is gunstig voor partijen die relatief grote miljoenenorders willen inleggen, want dat kan een beurs gemakkelijk absorberen zonder extra kosten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !


Liquiditeit betekent dat je altijd wel je bitcoin kwijt kunt, er is altijd wel een koper te vinden.

Ook bij grote bedragen is relevant dat het orderboek met biedingen en vraagprijzen lekker gevuld is, want dat leidt tot weinig slippage. Dat is verschil tussen de prijs die je verwacht en de daadwerkelijke transactieprijs.

Coinmetrics heeft onderzocht hoe diep de orderboeken van de spobeurzen Coinbase, Kraken en Gemini zijn.

'Liquiditeit bitcoinbeurzen neemt toe, een volwassen markt'

De y-as van de bovenstaande grafieken is de gemiddelde dollarwaarde van de top 100 kooporders (positief) en verkooporders (negatief) in het orderboek van elke beurs.

De kleurenschaal visualiseert hoe ver de biedingen (bids) afliggen van de beste bied - en vraagprijs.

Ondanks de variantie in diepte gedurende een dag, is er de afgelopen maand méér orderboekdiepte zichtbaar (beurzen verschillen in liquiditeit en activiteit van market makers).

Nemen we de grootste beurs Coinbase als voorbeeld. Daar lagen de afgelopen maanden de top 100 vraagprijzen op de BTC-USD handelspaar allemaal binnen 0,2% van het beste biedings - en vraagprijs.

Binnen dat bereik van 0,2% is er omgerekend 1,5 miljoen dollar aan liquiditeit. Dit suggereert dat een marktorder van 1,5 miljoen dollar aan bitcoin slechts een minimale slippage van 0,2% heeft.

Slippage verwijst naar het verschil tussen de verwachte prijs van een transactie en de prijs waartegen de transactie wordt uitgevoerd.

Activiteit bij CME neemt toe

Professionele handelaren lijken deze flink toegenomen liquiditeit te waarderen, want het bullish sentiment onder institutionele beleggers neemt toe, zo blijkt uit onderzoek van Arcane Research.

De Noorse onderzoekers hebben met name gekeken naar volume op futuresbeurs CME.

Bitcoin futures is een handelscontract om de bitcoin prijs in de toekomst te voorspellen en daar geld mee te verdienen.

Een toenemende vraag naar futures heeft doorgaans ook een toenemende vraag naar de onderliggende asset (bitcoin) tot gevolg en daarmee een prijsopdrijvend effect.

Sinds oktober nemen de contracten op de optie - en futuremarkt toe (open interest is het aantal openstaande contracten).

Volgens de Noorse onderzoekers is dit sinds 15 april niet meer voorgekomen, wat duidt op buillish sentiment onder deze professionele handelaren.

Cijfers marktonderzoeker Skew, in handen van Coinbase, bevestigen het gestegen volume. Het aantal openstaande contracten heeft een nieuw record geschreven op CME.

'Liquiditeit bitcoinbeurzen neemt toe, een volwassen markt'

Momenteel zit de prijs nog ~11% van de all-time-high van 14 april 2021 af toen de prijs een top van $64.840 bereikt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsinstituties

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...